Klímabarát növények - az IPM legjobbjai

2023. február 21. 10:50
Január végén 46 nemzet 1330 kiállítója mutatta be újdonságait a kertészeti ágazat minden területéről az esseni IPM szakkiállításon és vásáron. Az idén mindenekelőtt a fenntarthatóságra, az energiatakarékos termelésre és az éghajlatváltozás kihívásaira fókuszáltak.
Két év kényszerszünet után a vártnál is nemzetközibbre sikerült a zöld szektor újratalálkozása, több mint száz országból mintegy negyvenezer szakmai látogató érkezett az esseni kiállítási csarnokba, hogy első kézből kapjanak információt az ágazat újdonságairól, a jövő meghatározó trendjeiről és közvetlenül a termelőkkel, gyártókkal egyeztetve adhassák le megrendeléseiket.
 
Klímabarát növények - az IPM legjobbjai
A szervezők tájékoztatása szerint a külföldi látogatók aránya meghaladta a 33%-ot, a kiállító cégeknek pedig több mint 65%-a érkezett Németországon kívülről. Ahogy azt a látogatók már megszokhatták, a rendezvény keretében számos díjat is kiosztottak.
Klímabarát növények
Rögtön a vásár első napján ítélték oda a legérdekesebb növényújdonságoknak járó díjakat az innovációkat bemutató standon. A németországi kertészeti egyesületek érdekképviseleti ernyőszervezete, a ZVG, valamint az esseni vásárszervező, a Messe Essen által közösen alapított elismerést idén immár 14. alkalommal adták át. Összesen 63 fajtaújdonság versengett, a növényeket 33 nemesítő, termelő nevezte be a pályázatra. A szakértő zsűri döntése alapján virágos tavaszi dísznövény kategóriában a Kientzler nemesítőház hibridsorozata, a Primula polyantha Pollyanna nyerte az IPM 2023 újdonságdíját, a Flame, a Frosty White és a Sunny Yellow fajtáival. A merisztémaszaporítású, telt virágú kankalinfajták biztosan megőrzik a fajtára jellemző virágalakot. A nemesítőház szerint a dús virágzású fajták nagyon hosszan, február közepétől májusig nyílnak.
 
A virágzó szobanövény kategóriában a kitüntetést a holland Anthura cég Anthurium andreanum Anthfysan Delicata fajtája kapta. A zsűri szerint a csaknem fekete levélzet különleges kontrasztot alkot a virágok kellemesen meleg vörös színével, ami egyedivé teszi a fajtaújdonságot.
 
A levéldísznövény kategória győztese szintén Hollandiából származik – a díjat az Ornamantex B.V. nemesítőház Philodendron erubescens Pink Bikini fajtája kapta. A zsűri indoklása szerint a flamingórózsaszín árnyalatú tarka levelek és a vastag vörös levélszár feltűnővé teszi a növényt, szinte vonzza a tekintetet. Ezenkívül az újdonság megfelel az aktuális, tarka növények irányába mutató trendeknek is.
Vágott virág kategóriában az izraeli NIR vállalat Chamelaucium Ever Flowering Wax viaszágfajtája lett a győztes. A fajta szinte egész éven át betakarítható, ez növeli a vágott virág termesztési értékét, folyamatosan ellátja a kereskedelmet, és így a fogyasztók is bármikor megvásárolhatják.
 
A cserepes növények közül a Mangave Blazing Saddles fajta lett a kategóriagyőztes, nemesítője a holland Gootjes-AllPlant B.V. A zsűri szerint megfelel a klímabarát növényekkel szemben támasztott összes jelenlegi követelménynek. Élénkzöld, helyenként vöröses, foltos lombozata egyedivé teszi, a fajta kifejezetten jó hőtűrő, az erős napfényt is jól viseli, szárazságtűrése szintén kiemelkedő.
 
Fás szárú növények kategóriában egy mezeijuhar-fajta, a Concept Plants B.V. nemesítéséből származó Acer campestre Street Pillar kapta az IPM-újdonság 2023 címet. A szakértői zsűri indoklása szerint a klímaváltozás idején az egyik legígéretesebb közép-európai fafajta lehet. Tavasszal kihajtó élénkzöld levelei a leírás szerint nyáron mélyebb, sötétebb árnyalatúra színeződnek. Oszlopos növekedésének köszönhetően a Street Pillar fajtát szűk utcákba és kisebb kertekbe is ajánlják.
 
Az újdonságok közül a közönség is kiválaszthatta kedvencét. A szavazatok alapján a Winter Spirit nevű Erysimum-hibrid kapta a közönségdíjat.
 
Hozzáadott érték
A kiállítás történetében immár hatodszor ítélték oda az IPM Show Your Colors díjat, melyet a Messe Essen a BIZZ Holland dísznövénykereskedelmi vállalattal együttműködve alapított. A díjjal azokat a cégeket jutalmazzák, amelyek növényei kiemelkedő tulajdonságaik mellett hozzáadott értéket is közvetítenek.
A termelés mellett a növényről szóló üzenet is fontos érték, a termékek tehát rendelkeznek azzal a „bizonyos extrával”. Ma már nem elég egy növényt csak egyszerűen kitenni az árusítótérbe, a fogyasztót ösztönözni kell a vásárlásra.
Noha egy szép növény önmagában is gyönyörű, és könnyen tud vásárlásra csábítani, sokszor a növénykísérő címke, a szép kaspó, az ültetési/felhasználási ötlet is hozzájárul ahhoz, hogy megvegye az érdeklődő. Mind több cég felfedezi az ebben rejlő marketingértéket, és ehhez igazodva dobja piacra termékeit, azonban a hozzáadott érték további növelése mindenképpen előny.
 
A pályázatra a vásár minden kiállítója fás szárú vagy évelő növényekkel, illetve növénykoncepciókkal nevezhetett.
 
A nyertesekről szakmai zsűri döntött, de a közönség is támogathatta szavazataival a legjobbnak ítélt dísznövényt. Végül a rangos díjat a német Heinje faiskola Pink Rosy Boom Colors Change fajtája kapta. A rózsa illatos virágjai egyedülálló színátmenetűek, a vöröstől a liláig. Az egyébként egyszerű megjelenésű bokorrózsafajta télálló, és a zsűri szerint tökéletes ajándék is lehet. Az IPM nevében a tanácsadó testület elnöke, Eva Kähler-Theuerkauf adta át a díjat a faiskolát vezető Sebastian Heinje ügyvezetőnek a BIZZ Holland standján.
Az eseménnyel egy időben adták át az AIPH Év Nemzetközi Termesztője 2023 díjat is, amelyet idén a kanadai Brookdale Treeland Nurseries dísznövénytermesztő vállalat nyert el. A 2009-ben a Royal FloraHolland és a FloraCulture International támogatásával alapított díj a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját és szakértelmét ismeri el. Kanada egyik legnagyobb és legelismertebb növénytermesztője összesen mintegy 800 hektáron termel kerti növényeket. A vállalkozás nemcsak a széles fajtaválasztékkal tűnik ki, hanem azzal is, hogy a fenntartható termelést és innovációt helyezi előtérbe.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben

2023. szeptember 13. 14:45
A szlovák és a magyar agrárminiszter is egyetért abban, hogy az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmat. Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíreš szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel.

Borlepárlási támogatás segíti a borászatokat

2023. szeptember 18. 12:50
Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.