Könnyebben érnek a piacra

2023. június 13. 13:42
Négy lezárt évet tudhat maga mögött a Zöldség Világ Kft. Termelői Értékesítő Szervezet. 2018-ban 22 zöldségkertész döntött úgy, hogy mindenekelőtt a közös értékesítés előnyeinek kihasználására tészt alakítanak. Jelenleg 26 tagja van a tésznek, csak egyikük nem termel. Friss zöldségtermékeik zömmel az áruházak pultjaira kerülnek a termelői szervezet szegedi telephelyéről, ahol a legkorszerűbb gépsorokkal készítenek belőlük árut.
Könnyebben érnek a piacra
Saját M20-as fekete rekeszekben érkezik a tagok termése a telephelyre, mutatja Rácz József
 
Tapasztalt, nagy szakmai tudással, közepes gazdasággal rendelkező zöldségkertészek alakították meg a Zöldség Világ Kft.-t, amely 2019-ben 86. Termelői Értékesítő Szervezetként kapott végleges elismerést hazánkban. 
 
A manapság legbiztosabb piacot, az áruházi beszállítást célozták meg. Ez sikerült, jelenleg öt kiskereskedelmi hálózatnak szállítanak a Prémium Kert Kft. közvetítésével (http://www.premiumkert.hu/). Emellett egyebek közt német, osztrák és cseh láncokba is eljutnak termékeik, illetve a Prémium Kert cégcsoport saját Vitamin Szalon szaküzleteit is ellátják áruval.
A Prémium Kert cégcsoport saját Vitamin Szalon szaküzleteit is ellátják áruval
A Prémium Kert cégcsoport saját Vitamin Szalon szaküzleteit is ellátják áruval
 
A négy év alatt három zöldségfajra szűkült a tagok termesztése, többségük paprikát hajtat, három-három gazdaság pedig paradicsomot és kígyóuborkát.
Paprikából ráadásul a legszélesebb választékot kínálják az országban, mert tölteni való, hegyes erős, kaliforniai, Palermo és kápia típust is termesztenek. A hajtatott paradicsom nagy része fürtös, amit koktél fajták egészítenek ki. Az összesen mintegy 40 hektáros hajtatási felület zöme korszerű üvegház, de termesztenek fűtött és fűtetlen fóliában is. Az összes megtermesztett zöldséget a tészen keresztül értékesítik, az előzetes mérleg szerint a tavalyi mintegy 3000 tonnás forgalomból 1,2-1,3 milliárd forint bevételt értek el. „Korábban is ismertük egymást, többekkel üzleti kapcsolatban is álltunk, a tész ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy még versenyképesebbek legyünk, mindenekelőtt a posztharveszt és a logisztikai tevékenység közös fejlesztésével”, magyarázta Rácz József kereskedelmi vezető.
 
A tagoknak mindenekelőtt a ter­mesztésre kell fókuszálniuk, abból kihozni a lehető legtöbbet.
Alapvető, hogy mindenki biológiai növényvédelmet alkalmaz, rendelkezik GlobalGAP és GRASP tanúsítványokkal, a termék osztályozásával, csomagolásával, címkézésével azonban nem kell foglalkozniuk, fejlesztéseiket is a termesztésre fordíthatják. A tész saját, fekete M20-as ládáiba szedett, előválogatott termésből a szegedi telepen készítenek árut. Eddig összesen mintegy 700 millió forintot ruháztak be olyan fejlesztésekbe, amelyek a piacra jutást segítik, a gépesítéshez a TÉSZ operatív programja keretében sikerrel pályáztak nemzeti és uniós támogatásokra. Ezeknek köszönhetően működik most a telephelyen négy korszerű válogató-csomagoló gépsor, amelyek nemcsak gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a folyamatokat, hanem sok kézi munkát is kiváltanak. Elegendő megbízható munkaerőt találni ugyanis Szeged környékén sem könnyű, bár idén szerencséjük van, diákmunka keretében a megyeszékhelyen felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatókat közvetítettek ki hozzájuk.
A kígyóuborka csomagolását-válogatását végző gépsor egyedülálló az országban
Az országban a TÉSZ telephelyén működik az egyik legmodernebb Aweta kígyóuborka válogató-osztályozó gépsor, amelynek eleme a zsugorfóliázó egység is.
 
A kígyóuborka csomagolását-válogatását végző gépsor egyedülálló az országban
Az állagmegőrző csomagolást kapott kígyóuborkát súly szerint hat-nyolcfelé válogatja, és azt is be lehet állítani rajta, hogy az azonos méretű termésekből a kívánt 12-14-24 darabot gyűjtőzze. A jelenleg használt zsugorfólia már lebomló.
Külön gépsor válogatja a paprikát, göngyöleget ürít, osztályoz, egyenként mé­ri a bogyókat, és a kívánt tömegre, 500-1000 grammra csomagolja újrahasznosítható BOPP fóliákba.
 
Emellett van egy félautomata rendszerük is, ami a lédig, ömlesztett áru egalizálását segíti.
Alföldi Zöldség néven találkoznak a fogyasztók a termékeikkel
Alföldi Zöldség néven találkoznak a fogyasztók a termékeikkel
 
A legújabb beszerzésük szintén egyedülálló az országban. A fürtös paradicsomot az olasz Zeta gépsoron csomagolják, és az okos megoldásoknak köszönhetően a szokásosnál kevesebb ember kell hozzá, mert a 75 serlegre előre betárazott bogyókból a gép választja ki, hogy melyik szükséges a tálcába rakott fürthöz, hogy az elérje a kívánt súlyt. Nem a dolgozóknak kell próbálgatni, hogy mi illik leginkább bele, hogy ne csapják be a fogyasztót, de ne is legyen túlsúlyos a kiszerelés, hiszen az ráfizetés aTÉSZ-nek.
A berendezés a hagyományos műanyag 250-500 grammos tálcákon kívül alkalmas a közeljövőben a fenntarthatóság jegyében bevezetendő teljesen új, kizárólag papírból készült, teljesen lebomló dobozok fogadására, címkézésére, sőt 5 kilogrammos kartondobozok egalizálására is.
 
A munkát kétállásos automata raklappántoló gép is segíti a telepen.
 
Paprikából a legszélesebb választékot kínálják itthon
Paprikából a legszélesebb választékot kínálják itthon
 
A közös áruvá készítést természetesen szigorú nyomon követéssel végzik, minden termék származása visszavezethető a termelőig. A tagoktól márciustól novemberig beérkező friss zöldség és a már készre csomagolt áru csak rövid időt tölt az öt hűtőkamra valamelyikében, hiszen naponta indulnak a kamionok a vevőkhöz.
Minden szezon előtt megtervezik, hogy ki mekkora felületen körülbelül mennyi és milyen zöldséget termeszt. A szedési időszakban pedig hetente ajánlják be a termelők az árut, és az előzetes áruházi alkuk alapján már a beszállításkor tudják a heti árakat. Az elmúlt években több hektár növényházzal bővítették a tagok a termesztésüket, és továbbiakat is terveznek, többeknek már elnyert, megvalósításra váró pályázata is van.
 
Közös inputanyag-beszerzés nincs a TÉSZ-ben, és kihelyezett technológiai fejlesztéseket sem végeztek, de a tagokat szervezett szaktanácsadással támogatják a termesztéstechnológia, a biológiai növényvédelem és a minőségbiztosítás terén egyaránt.
 
Emellett közös marketingre költenek, a termékek Alföldi Zöldség márkanéven viszik a tagok jó hírét, és minden évben kiállítanak a berlini Fruit Logisticán. A tész termelői alkotják a Kertész Klub Magyarország Egyesület magját, és a Zsendülés konferencia aktív résztvevői.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Magyar Paradicsom Napja Mórahalom, 2023. június 2.

2023. május 22. 13:54
Az idén is megrendezi hajtatott paradicsom szakmai napját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényen négy szekcióban tárgyalják az ágazatot érintő legfontosabb kérdéseket, mint a növényegészségügy, technológiai innovációk, energiaügy, beruházás és innovációk. Az érdeklődőket június 2-án várják a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba (Röszkei út 1.)

Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft

2023. július 07. 12:32
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát nem jelölt szója allergén miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A hivatal kéri a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idővel rendelkező, MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el.