Korlátozni kell a fosszilis energiahordozók kitermelését

2021. szeptember 09. 11:21
A globális termelésnek évente három százalékkal kell csökkennie 2050-ig, hogy lassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.
Korlátozni kell a fosszilis energiahordozók kitermelését

A világ kőolaj- és földgázkészlete 60 százalékának, a széntartalékok esetében pedig a 90 százaléknak a föld alatt kell maradnia 2050-ig ahhoz, hogy megvalósulhassanak a párizsi klímaegyezmény céljai a londoni University College (UCL) kutatóinak új számításai szerint.

Fotó: Shutterstock

A kutatók egy új tanulmányban frissítették korábbi becsléseiket arról, hogy mekkora mennyiségű fosszilis üzemanyagot nem lenne szabad elégetni ahhoz, hogy lelassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az új limitek megtartásával 50 százalék esély lenne arra, hogy a globális felmelegedés a klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 Celsius-fokos felmelegedésre korlátozódjon az iparosodás előtti időkhöz képest

— írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Hisszük, hogy új tanulmányunk súlyt adhat azoknak a közelmúltbeli kutatásoknak, amelyek azt jelzik, hogy a globális kőolaj- és fosszilis metángáz kitermelésnek most kell tetőznie

 — mondta Dan Welsby, az egyetem energia- és környezetkutatója, a tanulmány vezető szerzője a kutatást bemutató sajtótájékoztatón.

Azt találtuk, hogy a globális termelésnek évi átlag három százalékkal kell csökkennie 2050-ig

 — tette hozzá.

Régóta köztudott, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése a klímaváltozás fő mozgatórugója. Az így keletkező üvegházhatású gázok okozzák a szélsőséges időjárási jelenségeket és a tengerszint emelkedését világszerte a kutatók szerint.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Jövő szerdán indul az agrártámogatások előlegfizetése

2019. október 14. 09:25
Jövő szerdán indul a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetése, amely idén 240 milliárd forintot tesz ki - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elárulta a szakpolitikus: erre számíthat a magyar mezőgazdaság a következő két évben

2021. január 11. 09:06
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára többet között arról beszélt az Agrárszektor 2020 Konferencián, hogy mire számíthat a magyar mezőgazdaság a következő két átmenti év során, és milyen kilátásai lehetnek a magyar gazdáknak a 2023-ban induló új közös agrárpolitika kapcsán.