Korlátozni kell a fosszilis energiahordozók kitermelését

2021. szeptember 09. 11:21
A globális termelésnek évente három százalékkal kell csökkennie 2050-ig, hogy lassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.
Korlátozni kell a fosszilis energiahordozók kitermelését

A világ kőolaj- és földgázkészlete 60 százalékának, a széntartalékok esetében pedig a 90 százaléknak a föld alatt kell maradnia 2050-ig ahhoz, hogy megvalósulhassanak a párizsi klímaegyezmény céljai a londoni University College (UCL) kutatóinak új számításai szerint.

Fotó: Shutterstock

A kutatók egy új tanulmányban frissítették korábbi becsléseiket arról, hogy mekkora mennyiségű fosszilis üzemanyagot nem lenne szabad elégetni ahhoz, hogy lelassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az új limitek megtartásával 50 százalék esély lenne arra, hogy a globális felmelegedés a klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 Celsius-fokos felmelegedésre korlátozódjon az iparosodás előtti időkhöz képest

— írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Hisszük, hogy új tanulmányunk súlyt adhat azoknak a közelmúltbeli kutatásoknak, amelyek azt jelzik, hogy a globális kőolaj- és fosszilis metángáz kitermelésnek most kell tetőznie

 — mondta Dan Welsby, az egyetem energia- és környezetkutatója, a tanulmány vezető szerzője a kutatást bemutató sajtótájékoztatón.

Azt találtuk, hogy a globális termelésnek évi átlag három százalékkal kell csökkennie 2050-ig

 — tette hozzá.

Régóta köztudott, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése a klímaváltozás fő mozgatórugója. Az így keletkező üvegházhatású gázok okozzák a szélsőséges időjárási jelenségeket és a tengerszint emelkedését világszerte a kutatók szerint.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Feldman Zsolt: hatalmas lehetőségek rejlenek a biomassza alapú gazdaságban

2018. november 09. 08:12
11 közép-kelet-európai ország részvételével vette kezdetét Budapesten a nemzetközi BIOEAST-konferencia. A tanácskozás megnyitóját követően a mezőgazdaságért felelős államtitkár lapunknak elmondta, közös kutatásokkal igyekeznek teret nyitni a fenntarthatóságnak a régióban.

Győrffy Balázs: az agrárgazdaság csak úgy marad működőképes, ha megújul

2018. december 12. 09:35
2000 milliárdos támogatási forrást kell biztosítani 2020 után az agrár- és élelmiszer-gazdaság modernizálásához.