Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján

2024. február 15. 16:44
Fejlesztési stratégiát kap a magyar agroturizmus.
 
Elkezdődött a hazai agroturizmus fejlesztési stratégiájának kialakítása – közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság ma, csütörtökön.
Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján
Magyarországon 2200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást jelenleg – Fotó: Shutterstock
 
Kiemelték: a termelői szolgáltatások fejlesztése számos előnnyel jár, hiszen nemcsak kiszámítható bevételforrást jelent a termelőnek, de új attrakciókkal bővül a vidéki turizmus kínálata, ráadásul rendkívül erős eszköze a helyi termékek iránti szemléletformálásnak is.
Agroturisztikai kutatás | Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Ahhoz azonban, hogy a termelők valódi élménygazdaságként működhessenek és mint turisztikai szolgáltatók sikeresen megjelenjenek, egy ágazatokon átívelő stratégiára van szükség. A stratégiát a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. megbízásából az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ készíti – közölték.
 
Hangsúlyozták, hogy az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján, hiszen az agroturisztikai szolgáltatók egyszerre jelenthetnek attrakciót az élménygazdaságok lehetőségeinek kihasználásával, illetve működhetnek gasztronómiai szolgáltatóként is. Azon túl, hogy a szolgáltatók erősítik egy térség turisztikai vonzerejét, egyben növelik a vidék megtartó erejét, illetve a helyi termelők számára lehetőséget biztosít a turizmusban való megjelenés a több lábon állásra.
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége - Turizmus.com - A szakma  központi hírforrása
A közlemény szerint hazánkban mintegy 2200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást, legyen az étkeztetés, kóstoltatás, ételek közös elkészítése, túra alapú programok, vagy szállásadás. A széles szakmai körben készülő stratégia alkotásához bárki csatlakozhat a hamarosan elkészülő helyzetfeltárás véleményezésével – írták.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kevés nádat arattak a Balatonon. Mutatjuk, miért!

2023. március 27. 11:43
Most már többet nem is fognak. Véget ért a nádvágási szezon.
 
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
 
Az OVF tájékoztatása szerint a 2022-2023. évi nádvágási szezonban 6,16 hektáron történt haszonnád-, és 4,46 hektáron vízminőségvédelmi nádaratás a Balatonnál.

Az átlátható folyamatok jelentősen befolyásolják a profitot

2024. március 04. 17:39
Egyre nagyobb szerep jut a vállalatirányítási rendszereknek az élelmiszeriparban.
 
A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Vállalatirányítási rendszer bevezetésének kihívásai az informatika szempontjából a mezőgazdaságban – gyakorlati tapasztalatok címmel Somogyvári Gábor a Techwave Zrt. konzultációs vezetője tartott előadást.