Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján
2024. február 15. 16:44
Fejlesztési stratégiát kap a magyar agroturizmus.
Elkezdődött a hazai agroturizmus fejlesztési stratégiájának kialakítása – közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság ma, csütörtökön.
![Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján](static/content/articles/10000/10027.jpg?9781108071827152)
Magyarországon 2200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást jelenleg – Fotó: Shutterstock
Kiemelték: a termelői szolgáltatások fejlesztése számos előnnyel jár, hiszen nemcsak kiszámítható bevételforrást jelent a termelőnek, de új attrakciókkal bővül a vidéki turizmus kínálata, ráadásul rendkívül erős eszköze a helyi termékek iránti szemléletformálásnak is.
![Agroturisztikai kutatás | Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat](https://mnvh.hu/sites/default/files/styles/1024_x_576_16_9_wsvga_landscape/public/2023-06/Agroturisztikai%20kutat%C3%A1s_k%C3%A9p.jpg?h=47db9a31&itok=iYZRlDto)
Ahhoz azonban, hogy a termelők valódi élménygazdaságként működhessenek és mint turisztikai szolgáltatók sikeresen megjelenjenek, egy ágazatokon átívelő stratégiára van szükség. A stratégiát a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. megbízásából az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ készíti – közölték.
Hangsúlyozták, hogy az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján, hiszen az agroturisztikai szolgáltatók egyszerre jelenthetnek attrakciót az élménygazdaságok lehetőségeinek kihasználásával, illetve működhetnek gasztronómiai szolgáltatóként is. Azon túl, hogy a szolgáltatók erősítik egy térség turisztikai vonzerejét, egyben növelik a vidék megtartó erejét, illetve a helyi termelők számára lehetőséget biztosít a turizmusban való megjelenés a több lábon állásra.
![Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége - Turizmus.com - A szakma központi hírforrása](https://turizmus.com/application/files/pic_cache/kiemelt_ajanlo_k3_58c097059e1fdedafe6e48186c6c776a.jpg)
A közlemény szerint hazánkban mintegy 2200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást, legyen az étkeztetés, kóstoltatás, ételek közös elkészítése, túra alapú programok, vagy szállásadás. A széles szakmai körben készülő stratégia alkotásához bárki csatlakozhat a hamarosan elkészülő helyzetfeltárás véleményezésével – írták.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kevés nádat arattak a Balatonon. Mutatjuk, miért!
2023. március 27. 11:43
Most már többet nem is fognak. Véget ért a nádvágási szezon.
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Az OVF tájékoztatása szerint a 2022-2023. évi nádvágási szezonban 6,16 hektáron történt haszonnád-, és 4,46 hektáron vízminőségvédelmi nádaratás a Balatonnál.
Az átlátható folyamatok jelentősen befolyásolják a profitot
2024. március 04. 17:39
Egyre nagyobb szerep jut a vállalatirányítási rendszereknek az élelmiszeriparban.
A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Vállalatirányítási rendszer bevezetésének kihívásai az informatika szempontjából a mezőgazdaságban – gyakorlati tapasztalatok címmel Somogyvári Gábor a Techwave Zrt. konzultációs vezetője tartott előadást.