Környezeti katasztrófa: elsüllyedt egy műtrágyát szállító hajó

2024. március 05. 16:05
A teherszállítón több mint 41 ezer tonna műtrágyát szállítottak.
Környezeti katasztrófa: elsüllyedt egy műtrágyát szállító hajó
A múlt hónapban, a húszik által megtámadott Rubymar brit teherhajó végleg elsüllyedt, fedélzetén 41 ezer tonna műtrágyával. A Vörös-tenger déli részén történt esetről szombaton számolt be Jemen nemzetközileg elismert kormánya - írta meg a Világgazdaság.
 
Célba vették a kereskedelmi hajózást
Amennyiben ez beigazolódik, akkor ez lenne az első elveszett hajó azóta, hogy a húszi fegyveresek tavaly novemberben célul tűzték ki a kereskedelmi hajózás megsemmisítését. A jemeni kormány közleménye alapján a hajó péntek este süllyedt el, ami környezeti katasztrófához vezethet.
 
A teherszállítón több mint 41 ezer tonna műtrágyát vittek volna a Vörös-tengeren keresztül, de sajnos eközben támadás érte őket - közölte korábban az amerikai hadsereg központi parancsnoksága.
 
Részben víz alá került
Még hétfőn, a jemeni kormányzati küldöttsége ellátogatott a brit tulajdonú, ámde belize-i zászló alatt közlekedő teherhajóhoz. Akkor azt mondták, hogy az részben víz alá került, pár napon belül valószínűleg teljesen elsüllyed majd.
 
Az amerikai hadsereg korábban úgy nyilatkozott, hogy a húszik támadása jelentősen megrongálta a teherszállító hajót, az abból kiáramló üzemanyag 29 kilométeres körzetben terjedt szét a Vörös-tenger vizének felszínén.
Ez egy újabb környezeti katasztrófa lehet - fotó: pexels.com
 
Jemen nemzetközileg elismert kormánya jelenleg is az ország déli részén található Áden kikötőben tartózkodik, eközben a húszik az északi országrészt ellenőrzik nagy erőkkel. Az AP cikke szerint a húszik az Izrael és a Hamász között zajló háború miatt vették célja ezt a kulcsfontosságú folyosót. Ez köti össze ugyanis az ázsiai és a közel-keleti energia- és teherszállítmányokat a Szuezi-csatornával, illetve az európai kontinenssel. A támadások ráadásul azzal fenyegetnek, hogy a konfliktus regionális szinten is kiterjedhet.
 
A probléma persze nem mostani, hiszen a húszik egy Iránnal szövetséges síita lázadócsoport, amely még 2014-ben foglalta el Jemen fővárosát. Azóta már számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi és hadihajók ellen.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb béremelési hullám indulhat Magyarországon: így számolnak a munkahelyek

2022. november 14. 10:20
A 2021-ben jellemzően optimista hozzáállást követően a magyarországi vállalatok idén nagyobb arányban várnak gazdasági visszaesést jövőre, de a cégek fele még így is növekedésre számít 2023-ban. Az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt viszont gyakran ellentétes hatásokat mérlegelve kell döntéseket hozniuk az emberi erőforrás területén is. 2023-ra a megkérdezett cégek 63 százaléka tervez bérfejlesztést, amely arány 3 százalékkal marad el az előző évhez képest – mutatott rá a Profession.hu friss HR Körkép 2022 című tanulmánya.

Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

2023. április 17. 09:27
A rugalmasság kifizetődik! Az E.ON egy új szolgáltatást kínál az energiaegyensúly érdekében: rendelkezésre állási díjat fizet a rugalmas áramfelhasználásért cserébe.
 
Erre alkalmas hűtőházakat, nagy logisztikai központokat, nagy energiaigényű gyárakat von be önkéntes részvételük alapján fogyasztói szabályozás programjába az E.ON, melynek lényege, hogy az a létesítmény, amelyik vállalja, hogy meghatározott időszakokban kevesebb villamosenergiát használ, bevételre tehet szert.