Koronapánik: március 19-én megduplózódtak a zöldségárak

2020. március 27. 08:04
A felvásárlási láz hatására azonnal emelkedni kezdett a zöldségfélék ára. Az árduplázódás túlzás, nem tükrözi a valós készleteket. Tény azonban, hogy számos termékből, még burgonyából is importra szorulunk, ezért a határok nehezebb átjárhatóságának tükröződnie kell a zöldségek árában.

A koronavírus-járvány terjedése miatt hozott egyes kormányzati korlátozó intézkedések hatására a lakosság pánikszerűen vásárolni kezdett múlt hét elején - írja mfor.hu.  A felfokozott hangulatot néhány kereskedő megpróbálta kihasználni, de tény, hogy a logisztikai nehézségek miatt most nehezebben érkezhezhetnek meg hazánkba az importtermékek.

Az mfor.hu az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból rajzolt grafikonokon teszi látványossá a hajmeresztő drágulást. A burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig. Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára: 335 forintra. Ugyanilyen görbét ír le a sárgarépa ára is, hiszen a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön. Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis a Fehérvári és Vámház körúti piacokra vonatkozóan tartalmaz adatokat. Eszerint múlt héten előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett.

Hosszabb ideig tartó eltartható gyümölcs az alma, ám egyik fajta esetében sem volt múlt héten jelentős áremelkedés a vizsgált piacokon. Ugyanakkor váratlanul nagyot nőtt a tojás ára a nagybani piacon. Míg korábban 35 forint volt a darabár, az március 19-én 40 forintra emelkedett.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Agrárminisztérium az idei évben is meghirdeti az Év Tanyája szakmai díjat

2019. november 06. 14:06
Az agrártárca több intézkedéssel is támogatja a tanyás térségek sajátos értékeinek megőrzését, valamint a tanyán élő emberek életszínvonalának és gazdálkodási feltételeinek javítását – emelte ki Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár Mórahalmon, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és Mórahalom Város önkormányzata által szervezett Falugondnoki Konferencián.

A családi gazdaságokról szóló jogszabály a generációváltást is támogatja

2020. november 23. 08:46
A családi gazdaságok erősítését, a generációváltás támogatását és a termelők együttműködésének ösztönzését célozza a családi gazdaságokról szóló jogszabály, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés - jelentette ki az agrárminiszter.