Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét

2024. május 21. 16:12
Vajon mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten május 27. és június 2. között 8 étterem különleges, korabeli recepteket felhasználó ételeket mutat be, melyeket egy sajtóúton előzetesen már lehetőségünk volt megkóstolni.
Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét
A főúri díszebédlő a Festetics-kastélyban - Fotó: turizmus.com
 
Ha a Festetics család neve felmerül, akkor elsőként a Keszthelyen található csodaszép, barokk kastély jut az eszünkbe, azonban mindemellett közel 25, ma is látogatóható helyszín kapcsolódik a Festetics-örökséghez, nagyrészt a Nyugat-Balaton–Hévíz turisztikai kistérségben, és ezeket kerékpárral is felfedezhetjük.
 
Magyarország első tavernája
Nem tettünk másképpen mi sem május közepén, amikor amellett, hogy több, a grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességet felkerestünk, az éttermi hét menüsorát is végigkóstolhattuk, így a Festetics-örökséget ízeiben is megismertük.A kulináris ismerkedést legjobb Vonyarcvashegyen, a Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállításán kezdeni.A történet szerint Festetics Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton az eredetileg présháznak épült épületbe történő látogatásuk során azt mondta, ez egy taverna (olasz kiskocsma) – így lett Magyarország első tavernája a Festetics Pince.
A Festetics Helikon Taverna épülete Vonyarcvashegyen - Fotó: turizmus.com
 
A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket. A kiállításon többek között 2000 éves szüreti eszközöket is láthatunk, de igazán megragadja a figyelmet az épület LEGO-modellje is, amibe még egy régi bálványprést is felfedezhetünk.
 
A pezsgő, amit még a versenyló is megkóstolt
A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben pedig a borok mellett saját készítésű pezsgő is a palackokba került.
 
A főúri családban nemcsak a nevelőnők, komornyikok voltak francia származásúak, hanem a borászok is, így Magyarországon az elsők között készült pezsgő a keszthelyi uradalomban. A habzó ital annyira kedvelt volt, hogy Festetics Tasziló egyszer a győztes versenylovát is megitatta a nemes nedűvel.
 
Korabeli receptek, modern konyhai technológia
Az épületben működő Zenit Balaton Étterem (és egyben a Zenit Hotel Balaton) vezetője, Fodor Márk elmondta, a Festetics-örökség turisztikai projekt részeként megszületett Festetics-menüsoron olyan ételek szerepelnek, melyek felelevenítik a korabeli étkezési szokásokat, bemutatják a 19–20. században használt alapanyagokat és méltóak a Festetics család nevéhez.
 
A Festetics-kastélyban dolgozó történészeknek, Kardos Laurának és Iski Szilviának köszönhetően előkerült néhány ünnepi lakoma menüje. Ezeket a recepteket, ételsorokat Varjú Viktor séf a Zenit Hotel és Étteremben Ács István séffel közösen, a mai kor konyhai technológiáját használva, megalkotta az éttermi héten kóstolható menüsort.
 
Elsőként egy salátalevest tálaltak sült salátaszívvel és vargányagombás fással, amelynek savanykás, frissítő ízvilágát kifejezetten üdítőnek találtunk. A menüben szerepelt még fogasfilé rákpaprikással és vajas galuskával, borjúnyak Festetics módra zalai dödöllével, és mindezt a császárné módra elkészített, friss gyümölcsökkel tálalt rizspudinggal koronázták meg.
 
E-bike túra az egykori Festetics uradalomban
Másnap a BalatonBike365 által biztosított elektromos kerékpárokon vágtunk bele az egykori Festetics uradalom felfedezésébe. Első megállónk a balatongyöröki Szépkilátó volt, ahonnan gyönyörű kilátás tárul a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Lady Mary Hamilton is szívesen kocsikázott ki ide, sőt, a domb tetején álló feketefenyőket állítólag ő maga ültettette.
Szépkilátó Balatongyörökön, ahol Lady Mary Hamilton is gyakran megfordult - Fotó: turizmus.com
 
A következő állomáson, a gyenesdiási sportlőtéren a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták, milyen sörétes puskával agyaggalambra lőni. Majd az e-bike-ok elektromos rásegítésének köszönhetően könnyedén feltekertünk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balaton nyugati öblére és a Keszthelyi-hegység erdőrengetegére.
 
Keszthelyre érve nem maradhatott el a Festetics-kastély meglátogatása, melynek főúri enteriőrkiállítása 18 termen át mutatja be a grófi-hercegi család történetét, ráadásul december óta megújult lakosztályok és kiállítási terek várják a látogatókat. A korábban átadott főúri díszebédlő mellett látogathatóvá vált a hercegasszony, a kis herceg és a szobalány szobája is. A keszthelyi kastély újdonságairól részletesen itt írtunk korábban.
 
Mindent a lovakról és a lóversenyzésről Fenékpusztán
Keszthelyről Magyarország leghosszabb és legidősebb kettős feketefenyő fasorán keresztül bringáztunk a Fenékpusztai Majorságig. A 6 kilométer hosszú Fenyves allé kötötte össze az évtizedek során kiépült birtokrészeket, a feketefenyők között pedig szívesen kocsikázott egykor a hercegi pár is.
 
A Fenékpusztai Majorság mára egykori szépségében látogatható, a kiskastélyban kiállítást rendeztek be, a borjú- és gulyaistállók területén lovasmúzeum jött létre, míg a kancaistállóban többfunkciós közösségi teret alakítottak ki, ahol interaktív módon a lóversenyzés is kipróbálható.A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is.Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát. A Fenékpusztán tálalt vacsorán ezek az alapanyagok köszöntek vissza.
 
Szemnek és szájnak is ingerlő a Festetics tortácska - Fotó: turizmus.com
 
A menüsoron szerepelt libamáj terrine rétegzett almatortával és kaláccsal, Festetics halleves, valamint vörösboros szarvaslapocka pirított csontvelővel, ceruzababbal és Anna burgonyával. Mivel a környék híres volt mandulásairól, végezetül desszertnek egy Festetics tortácskát tálaltak, amelyen a mandulás-pisztáciás piskótát csokoládés mousse bolondította meg.
 
A levezető esti biciklizés után – mely az elektromos rásegítés miatt még a lakoma után is könnyednek tűnt – éjszakánkat a Zenit Hotel Balatonban töltöttük el.
Zenit Hotel Balaton****superior – wellness szálloda és rendezvényhelyszín
Bárki megkóstolhatja a Festetics-ízeket
A Festetics Gasztronómiai Éttermi Hetet idén első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel Keszthely Város Napjához időzítve rendezik meg. Május 27. és június 2. között nyolc keszthelyi és a város környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.
 
Az étteremhétben részt vevő éttermek:
  • Halász Csárda – Keszthely
  • John's Pub and Restaurant -Keszthely
  • Tompos Étterem Keszthely
  • Vadaskert Vendéglő – Keszthely
  • Anita Étterem – Gyenesdiás
  • Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy
  • A Páholy – Balatongyörök
  • Zöld Elefánt Étterem - Zalaapáti
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Belépődíjat kell fizetni a Halászbástya felső kilátószintjén

2023. március 21. 13:48
Március 16-tól nem ingyenes a belépés a Halászbástya felső szintjére, az alsó szintet továbbra is díjmentesen lehet látogatni.
Március 16. és december 23. között belépődíjat kell fizetni a Halászbástya felső kilátószintjének látogatásakor – olvasható a Budavári Önkormányzat honlapján.

Budapestről expressz buszjárat viszi a fesztiválozókat a Művészetek Völgyére

2024. július 18. 16:04
Közvetlen expressz autóbuszjáratokat indít a Volánbusz Zrt. Budapest és Kapolcs között július 19. és 29. között a 33. Művészetek Völgye fesztiválra – tájékoztatott a társaság.