Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

2023. szeptember 27. 15:05
Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt képviselte.
 
Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte hazánkat a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón.

A tanácskozáson elhangzottak érzékletesen mutatták meg, hogy a gabonapiaci helyzet minden, Ukrajnával szomszédos országban hasonló: akadozik a terményértékesítés, alacsonyak az árak, telítettek a raktárkapacitások és nehéz helyzetben vannak a termelők.

Uniós rendelkezés híján a lengyelek, szlovákok és magyarok nemzeti szabályozással korlátozzák tovább az importot szeptember 15. után is, hiszen a piaci helyzetben változás nem történt. A Visegrádi Együttműködés országai az Európai Bizottságtól végre tényleges, a közép-európai gazdálkodókat segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók Európán kívüli piacokra történő tényleges használatát, az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást követelnek. Cseh felvetés született a gabonakereskedelem szereplőinek tranzitot egyértelműen biztosító szabályozására, egyfajta letéti rendszer bevezetésére a közép-európai piacokon áthaladó tranzit egyértelmű kikötőkbe érkezésének garantálására. Valamennyi ország azon az állásponton van, hogy a termelőiket nem kívánják kitenni az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak és a megélhetésüket veszélyeztető bizonytalanságnak.
 
A FEKETE-TENGERI MEGÁLLAPODÁS MEGSZŰNÉSE EGYÉRTELMŰEN NÖVELI A NYOMÁST A SZÁRAZFÖLDI SZÁLLÍTÁSI ÚTVONALAKON.
 
A cseh szervezők meghívására a tanácskozáshoz online csatlakozott Solskij ukrán agrárminiszter is, aki az ukránok exportengedélyezési rendszerre tett javaslatát ismertette. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felé Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ellen benyújtott keresetet Ukrajna részéről az érintett országok nem tartják szerencsésnek, mert ez csak hátráltatja a helyzet megoldását. Minden résztvevő egységesen hangsúlyozta, hogy mindenképpen európai uniós szintű egységes megoldásra van szükség.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Elrajtolt a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállítása, hatvan magyar cég képviselteti magát

2023. október 09. 16:50
Szombaton reggel megnyitott az ANUGA, amelyet a világ legnagyobb élelmiszeripari szakkiállításaként tartanak számon. Az Agrármarketing Centrum mintegy 250 négyzetméteres közösségi standján huszonhét hazai kiállító jelenik meg a 2023. október 11-ig tartó, ötnapos kölni expón, ahol tíz tematikus kiállítás keretében találkozhatnak az exportképes vállalkozások a lehetséges importőrökkel, beszállítókkal vagy kereskedelmi láncok képviselőivel szerte a világból.
 

Romlik a belvízhelyzet, sok helyen már másodfokú a védekezés

2023. december 04. 14:10
A friss jelentések szerint gyorsan és nagy területeken súlyosbodik a belvízhelyzet az Alföldön. A múlt hetivel ellentétben a legtöbb helyen már elsőfokú a védekezés. Az ok nem csak az időjárás…