Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

2023. szeptember 27. 15:05
Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt képviselte.
 
Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte hazánkat a csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón.

A tanácskozáson elhangzottak érzékletesen mutatták meg, hogy a gabonapiaci helyzet minden, Ukrajnával szomszédos országban hasonló: akadozik a terményértékesítés, alacsonyak az árak, telítettek a raktárkapacitások és nehéz helyzetben vannak a termelők.

Uniós rendelkezés híján a lengyelek, szlovákok és magyarok nemzeti szabályozással korlátozzák tovább az importot szeptember 15. után is, hiszen a piaci helyzetben változás nem történt. A Visegrádi Együttműködés országai az Európai Bizottságtól végre tényleges, a közép-európai gazdálkodókat segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók Európán kívüli piacokra történő tényleges használatát, az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást követelnek. Cseh felvetés született a gabonakereskedelem szereplőinek tranzitot egyértelműen biztosító szabályozására, egyfajta letéti rendszer bevezetésére a közép-európai piacokon áthaladó tranzit egyértelmű kikötőkbe érkezésének garantálására. Valamennyi ország azon az állásponton van, hogy a termelőiket nem kívánják kitenni az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak és a megélhetésüket veszélyeztető bizonytalanságnak.
 
A FEKETE-TENGERI MEGÁLLAPODÁS MEGSZŰNÉSE EGYÉRTELMŰEN NÖVELI A NYOMÁST A SZÁRAZFÖLDI SZÁLLÍTÁSI ÚTVONALAKON.
 
A cseh szervezők meghívására a tanácskozáshoz online csatlakozott Solskij ukrán agrárminiszter is, aki az ukránok exportengedélyezési rendszerre tett javaslatát ismertette. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felé Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ellen benyújtott keresetet Ukrajna részéről az érintett országok nem tartják szerencsésnek, mert ez csak hátráltatja a helyzet megoldását. Minden résztvevő egységesen hangsúlyozta, hogy mindenképpen európai uniós szintű egységes megoldásra van szükség.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton

2023. január 20. 12:02
Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Eddig 160 kisborjú látott napvilágot, s még további 30-ra számítunk.
 
A borjak világrajöveteléhez az első lépést minden évben a háremekben zajló fedeztetés jelenti, amely rendszerint februárban kezdődik, és április közepén fejeződik be - írta a Körös-Maros Nemzeti Park.Tavaly öt háremet alakítottunk ki, mindegyikben 50 tehén és egy bika volt.

Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

2023. szeptember 12. 17:05
„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán