Közösségi megemlékezéssel készül március 15-re a Budapest Brand

2023. március 09. 14:00
Budapest 150.évfordulóján az idei márciusi 15-i ünnepre a Budapest Brand nZrt. több szempontból is különleges eseményekkel készül a Városháza parkban: lesz tematikus plakátkiállítás, utcaművészeti installáció és közös óriás LEGO-kokárda építés is.
 
Budapest már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt is sokszínű város volt, a harcokban lakói példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, ki-ki a saját lehetőségeihez mérten tett hozzá a forradalom ügyéhez - írja a Budapest Brand sajtóközleményében.
Közösségi megemlékezéssel készül március 15-re a Budapest Brand
Az idei március 15-én ezért a hétköznapi hőseinkről emlékeznek meg különleges, közösségi programjaikkal, azt remélve, hogy inspirálhatják korunk fővárosának társadalmi csoportjait, közösségeit az együttműködésre.
 
A programok között, március 15-24. között a Városháza parkban egy tematikus plakátkiállítás is szerepel, melyen a szabadságharc elfeledett vagy éppen a köztudatban kevésbé élő személyes történetekre kerül a hangsúly. Olyan nőkről tudhatunk meg, akik a férfiakkal együtt harcoltak, irodalmi alakokat inspiráló katonákról és a szabadságharcot megjelenítő alkotókról. Összesen 25 olyan történet kerül bemutatásra, melyek tovább színesítik a forradalom emlékezetét. A kültéri kiállítás kurátora Fónagy Zoltán történész, az ELTE oktatója és a történettudomány kandidátusa, a grafikai illusztrációkat Borsi Judit, a Budapest Brand munkatársa készítette.
 
Emellett március 15-én 11 és 15 óra között, szintén a Városháza parkban az ALL CAPS Collective egy több elemből álló graffiti-falat is készít, melyen a szabadságharc kitörésének ikonikus eseményeit jelenítik meg képregénystílusban. A helyszínen az érdeklődők ezeket az illusztrációkat fejezhetik be a graffiti eszközeivel, a megvalósításban a kollektíva képviselői segítenek az újdonsült alkotóknak.
 
A harmadik program megvalósításába a Tekerd! csoport csapata kapcsolódik be, akik egy óriás, LEGO-kockákból készült mozaikot álmodtak meg a nemzeti ünnepre; az elkészült alkotás mintája a jeles esemény egyik fő szimbóluma, a kokárda lesz. A trikolórt színkódok alapján, 1x1-es kockákból lehet majd kirakni, az installáció összesen több, mint 30.000 darab LEGO-kockából fog állni. Az építéshez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat a Városház parkban 11 és 15 óra között. Az installáció különlegessége, hogy a 2D-s mozaik elkészültét követően a térben is kiegészíthetővé válik az alkotás.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Új kiállításokkal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok

2024. január 30. 12:33
Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok – közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató sajtótájékoztatón.
 

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

2023. május 30. 14:21
Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
A rendezvénysorozat a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően a Velencei-tónál startol június 30-án. A nyitóesten a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon tartandó gálakoncerten fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Rab Gyula, Tóth Vera, ifj. Sárközi Lali és zenekara, valamint az Urbán Verbunk. A műsor rendezője Novák Péter.