Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon
Hozzáteszik, hogy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára 7 százalékkal emelkedett és 25,2 ezer Ft/hl áron, a vörös- és rozéborok pedig közel 20 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 28,7 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban.
 
Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott belföldön értékestett tokaji fehérborok feldolgozói értékesítési átlagára 27 százalékkal emelkedett – Fotó: Shutterstock
 
Ezen belül az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 6 százalékkal 81,7 ezer Ft/hl-re nőtt, miközben ennek a bornak az átlagára belföldi értékesítésben egy év alatt 27 százalékos növekedéssel 146,9 ezer forintra emelkedett hektoliterenként – közölte az AKI.
 
A KSH adatai szerint Magyarország borexport volumene 12 százalékkal 311,3 ezer hektoliterre, értékben csaknem 6 százalékkal 12,1 milliárd forintra mérséklődött az adott időszakban. A borimport 16 ezer hektoliterre csökkent, 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és szinte teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 1 százalékkal 1,3 milliárd forintra emelkedett a vizsgált időszakban. Tehát Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2023. január–április időszakában – emelik ki.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hihetetlen: van olyan élelmiszer, ami olcsóbb lett

2023. január 13. 11:58
Az árcsökkenésnek számos oka van.
 
A szakértők többsége szerint az inflációs hullám még eltarthat egy ideig, mégis jó hír, hogy néhány élelmiszer ára már csökkenni kezdett decemberben - írja a mandiner.hu
 
Vannak termékek, amelyeknél nagyon komoly volt az áresés
A narancs ára egy hónap leforgása alatt 27 százalékkal, a fehérrépa ára 23 százalékkal lett kevesebb. A paprika ára is mérséklődött 7 százalékkal, a sárgarépa pedig 6 százalékkal került kevesebbe.

Húsvétkor is garantált az élelmiszerbiztonság

2023. április 05. 12:50
Idén március 14-én elindult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely április 10-ig tart. Eddig összesen 1154 vizsgálatra került sor, ebből 87 esetben szabtak ki bírságot a szakemberek, összesen több mint 6,3 millió forint értékben - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.