Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon
Hozzáteszik, hogy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára 7 százalékkal emelkedett és 25,2 ezer Ft/hl áron, a vörös- és rozéborok pedig közel 20 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 28,7 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban.
 
Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott belföldön értékestett tokaji fehérborok feldolgozói értékesítési átlagára 27 százalékkal emelkedett – Fotó: Shutterstock
 
Ezen belül az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 6 százalékkal 81,7 ezer Ft/hl-re nőtt, miközben ennek a bornak az átlagára belföldi értékesítésben egy év alatt 27 százalékos növekedéssel 146,9 ezer forintra emelkedett hektoliterenként – közölte az AKI.
 
A KSH adatai szerint Magyarország borexport volumene 12 százalékkal 311,3 ezer hektoliterre, értékben csaknem 6 százalékkal 12,1 milliárd forintra mérséklődött az adott időszakban. A borimport 16 ezer hektoliterre csökkent, 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és szinte teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 1 százalékkal 1,3 milliárd forintra emelkedett a vizsgált időszakban. Tehát Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2023. január–április időszakában – emelik ki.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tízmillió konzerv és egy kis évvégi figyelmesség a nélkülözőknek a Bonduelle-től

2024. február 02. 18:44
Komoly mérföldkőhöz érkezett 2023-ban a Bonduelle Central Europe Kft. és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jótékonysági együttműködése. A zöldségfeldolgozó a tavalyi évben közel 400 ezer kiló élelmiszerrel segítette az Egyesületet a nélkülözők ellátásában – ezekkel a szállítmányokkal a cég már jócskán túl van a tízmilliomodik konzerven, amit a partnerségük kezdete, vagyis 2005 óta az Élelmiszerbank céljaira felajánlott.

Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén

2023. november 13. 16:31
A tervek szerint december 16-ig szombatonként lehet szedni a gyümölcsöt.
 
Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonhat éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja. A Kisjuhász és Szőrös Kertészet 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.