Különleges falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeiben

2024. február 20. 17:17
A 19. századból származó falképekre, az idősebb és az ifjabb Franz Xaver Bucher munkáira bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek felújításakor. Az egyik kép Lukács evangelistát ábrázolja, a másik egy osztrák katonát – áll a beruházást végző cég által kiadott hétfői közleményben.
A vár restaurálása során a Szent Imre-templomban bukkant elő Lukács evangélista képe, az osztrák katona alakjára pedig a korábban kanonokházként működő Tejfalusy-házban találtak rá.
 
Különleges falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeiben
A Szent Imre-templomban felfedezett festményen egy ecsettel a kezében az előtte látható képen dolgozó férfi látható. A műemléki munkálatok előkészítése során megnyitott kutatóablakban az előbukkanó férfialaknak csak a fejét látni, ám surlófényt használva jól kirajzolódnak a nedves, puha vakolatrétegbe bekarcolt figura testének körvonalai is.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Szent Mihály Főszékesegyház kapuja
 
"A történeti hagyomány úgy tartja, hogy Lukács evangélista festőművész volt – ő készítette Szűz Mária első portréit, és a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Mária-képet is az ő alkotásaként tisztelik. Mindezek alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Szent Imre-templomban feltárt freskó Lukácsot ábrázolja" – idézi a közlemény Nagy Veronikát, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatóját, a Work in Progress programsorozat kurátora.
Bíró–Giczey Ház – Veszprémi várprojekt
Bíró–Giczey Ház 
 
A freskó a délnémet származású, de már Magyarországon született festő, ifjabb Franz Xaver Bucher műve. A Szent Imre-templom falfestései 1840-re készültek el, Bucher alkotásain azonban sokkal inkább egy korábbi korszak, a templomfestészetben rendkívül meghatározó barokk stílusjegyei érvényesülnek. A falfestmény színei és egyes részletei ugyanakkor már a letisztultabb klasszicizmus világát idézik.
 
A másik alkotás a délnémet származású, később a Dunántúlon letelepedő és a hazai templomfestészetben igen jelentős szerepet játszó idősebb Franz Xaver Bucher alkotása. A restaurátori munkák során a sejtelmes, sötét lépcsőházban a kanonok éjszakai nyugalmát őrző katona alakja tűnt elő.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
A közlemény szerint tavaly a veszprémi várnegyed-beruházásban érintett 18 épületből 13-ban zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. Jelentős előrehaladást értek el a Piarista Rendházban, a Ferences Rendházban, a Szent István-templomban és a Kisszemináriumban, míg a Szent Mihály-főszékesegyházban az altemplomban zajlottak restaurátori kutatások.
 
A 2023-ban átadott Szent Mihály-főszékesegyház, valamint a Biró-Giczey-ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József-ház (korábban Alkalmazottak háza), valamint a Nagypréposti ház megújításának munkálatai is befejeződnek.
Lehet, hogy egy kép erről: Bran vára
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség lesz a Work in Progress programsorozat eseményein megtekinteni a folyamatban lévő felújítást. A tervek szerint februártól minden hétvégén 10 és 18 óra között, míg márciustól, keddtől péntekig 17 és 19 óra között is várják a látogatókat a veszprémi várnegyedben – áll a közleményben.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

400 négyzetméteren újul meg a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállítása

2023. január 05. 15:33
A következő hónapokban hetvenmillió forintból újul meg Mohács egyik legjelentősebb múzeuma a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának köszönhetően.
A mohácsi csatát és a török-magyar együttélést, a sokszínű Duna-parti várost, a busójárás néphagyományát, a Magyarországon élő délszláv népcsoportok kultúráját bemutató múzeum állandó tárlata négyszáz négyzetméteren újul meg a következő hónapokban.

Pannonhalmi és villányi termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

2023. január 04. 15:47
Fehér bor kategóriában a pannonhalmi Cseri Pincészet 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje, a vörös borok közül pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyerték el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2022-es Magyar Bor Nagydíjat.
A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat - közölte a szakmai szervezet.