Labirintus: ezt a kukoricatáblát legálisan taposhatják tömegek

2023. július 12. 15:26
Öthektáros útvesztőt alakítottak ki Kiszombor határában a kukoricaföldön.
 
Egy öthektáros kukoricatáblában 5,5 kilométeres labirintust készítettek a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszombor határában, a szombaton nyíló útvesztő ki- és bejárata között 1-1:20 óra utat kell megtenni, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el.
Labirintus: ezt a kukoricatáblát legálisan taposhatják tömegek
A sokak által kedvelt labirintusjáték életnagyságú változatát négy ember mintegy 400 óra munkával készítette el. Kapa és mérőszalag segítségével vágták be tíz centis pontossággal a másfél méter széles utcákat a növények nyolcleveles korában a kukorica közé – mondta Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke az MTI-nek.
Indulhat a bolyongás: megnyitott a kukorica útvesztő Kiszombor határában |  Sokszínű vidék
Az ösvények alkotta rajz – melyet előbb milliméterpapíron terveztek meg kicsiben – központi figurája egy olajkút, mivel ötven évvel ezelőtt, 1973-ban fúrták az elsőt a faluban, és a kőolajbányászat sok embernek adott munkát a térségben az elmúlt fél évszázadban. Megjelenik a XV-ös római szám is, hiszen ez a tizenötödik, jubileumi nyár, amikor útvesztő készült a Makóhoz közeli község határában.
 
A növények magassága a csapadékos időjárásnak és a felhasznált vetőmagnak - melyet a Gabonakutató biztosított - köszönhetően eléri, sőt néhol meghaladja 2,5 métert, így a látogató csak a kék eget és a kukoricasor által alkotott zöld falat látja. A labirintus a kukorica betakarításáig, a tervek szerint augusztus 20-ig látogatható. Az útvesztő péntekenként és szombatonként sötétedés után, egészen éjfélig bejárható, ekkor tanácsos zseblámpa használata.
 
forrás:agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Márciusban nyit az Ócsai Tájház

2023. március 03. 12:17
A téli szünet után március 3-tól megújult épületekkel, új bejárattal, szatócsbolttal, kiállításokkal és különleges élményeket nyújtó szegletekkel várja a látogatókat az Ócsai Tájház.
Az elmúlt másfél év során több épület is megújult, új külsőt kapott, megőrizve a vendégkapus házak emlékét is. Ezek mellett az Ócsai népviseleti babagyűjtemény is új házba költözött és egy pici újdonsággal is bővült. Az udvar számos pontja kényelmi kialakítást kapott, néhány épületrész - mint például a kamraszoba és nyárikonyha - visszakapta eredeti funkcióját.

Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon

2023. március 17. 15:32
Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában lévő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
Szepesi Tibor polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.
 
A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi tereket alakítottak ki a szakemberek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér létesült.