Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van

2023. július 05. 16:25
Súlyos bejelentésre készül a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszerről.
 
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője – írja az origo.hu
Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van
Az évek során kérdések sora merült fel az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban 
 
Az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer
Az aszpartám mintegy 200-szor édesebb, mint a kristálycukor, több ezer élelmiszerben alkalmazzák az üdítőitaloktól kezdve a diétás süteményekig. Elterjedtsége miatt a kutatók azt kezdték el vizsgálni, milyen hatással lehet az emberi szervezetre.
 
A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a WHO rákkutató részlege júliusban várhatóan bejelenti, hogy ezt a mesterséges édesítőszert az emberekre nézve potenciálisan rákkeltőnek találták.
 
A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) értékelte az aszpartám lehetséges rákkeltő hatását, és július 14-én teszi közzé megállapításait– közölte a szervezet képviselője, de nem erősítette meg a Reuters értesülését az IARC döntéséről.
 
Eddig több, mint 500 rákkeltő anyagot regisztráltak
Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet megfogalmazása szerint minden olyan anyag rákkeltőnek tekinthető, amelynek fogyasztása összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. Ezek anyagok lehetnek mesterségesek, de a természetben is előfordulhatnak.
 
Közös jellemzőjük, hogy a DNS-el kölcsönhatásba lépve mutációkat idéznek elő, megzavarva ezzel a sejtek egészséges működését, daganatsejteket létrehozva.
 
Eddig a kutatók több mint 500 anyagot minősítettek biztosan vagy potenciálisan rákkeltőnek. Ilyen például az azbeszt, az autók kipufogógázai vagy a feldolgozott húsok. Lényeges azonban megjegyezni, hogy a rákkeltő anyagoknak való kitettség nem feltétlenül okoz betegséget, azt ugyanis számos más tényező is befolyásolhatja.
 
édesítőszer
Eddig a kutatók több mint 500 anyagot minősítettek biztosan vagy potenciálisan rákkeltőnek 
 
Tanulmányok készültek az aszpartám hatásairól
Az 1981-ben forgalomba hozott aszpartám, olyan alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ami világszerte az élelmiszerek és italok kulcsfontosságú összetevőjévé vált.
 
Az aszpartám az emberi táplálkozásban egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyag. Az aszpartám biztonságosságának megállapítása érdekében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) több mint 100 olyan tanulmányt tekintett át, amelyek célja a lehetséges toxikus hatások azonosítása volt. A vizsgált tanulmányok többek között nézték a reproduktív rendszerre, az anyagcserére, és az idegrendszerre gyakorolt hatásokat és az esetleges rákkeltő hatásokat is – írta korábbi közleményében az FDA.
 
Az évek során kérdések sora merült fel az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban. A WHO jelentése szerint nincs rá bizonyíték, hogy az édesítőszer segítené a fogyást, ráadásul hosszú távon még növelheti is az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
 
Egy, a Nutrients című szakfolyóiratban megjelent 2021-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy lehetetlen megjósolni az aszpartám fogyasztásának a hatásait. A szakértők szerint vannak bizonyítékok is, amelyek arra utalnak, hogy az édesítőszer hangulatzavarokat, stresszt és depressziót is okozhat.
 
Az aszpartámnak eddig is voltak ismert mellékhatásai:
 
  • csökkent látás
  • fejfájás, migrén
  • epilepsziás rohamok
  • irritáció
  • fóbiák
  • gyermekeknél hiperaktivitás
  • sclerosis multiplex
  • krónikus fáradtság érzése
  • fibromyalgia
  • születési rendellenességek, mentális retardáció
édesítőszer
Az aszpartámnak eddig is voltak ismert mellékhatásai 
 
A Kalóriaszabályozási Tanács elutasít minden felmerült vádat
Több iparági szereplő is kritizálja az IARC várható döntését. A Kalóriaszabályozási Tanács elnöke, Robert Rankin szerint (ők képviselik az alacsony és csökkentett kalóriatartalmú élelmiszereket gyártó cégeket) a WHO megállapításai ellentmondanak több évtizednyi kutatás eredményeinek, és akár félrevezetők is lehetnek, befolyásolhatják az  élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos döntéseket.
 
Állításuk szerint az édesítőszerek segítettek megreformálni az élelmiszerek receptjeit, ennek köszönhetően csökkent az elhízottak és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma.
 
forrás: agroinform.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

2023. március 17. 13:23
A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
Felkai Beáta Olga kiemelte, az emberek több mint 70%-a megbízik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájában, melynek színvonalát stabilnak tartják. A megszolgált bizalmat támasztja alá a 11 éve megalakult szervezet 2022-es rövid eredményösszefoglalója is.

Csodás tőle a pizza és még a köhögést is csillapítja!

2024. január 22. 14:16
Az oregánó szinte bárhol megterem, finom és ráadásul még nagyon egészséges is! Adj neki helyet a kertben és a pizzán!