LENDÜLETBEN AZ ÉLELMISZERIPAR

2023. június 08. 12:56
A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a magyar családokat és nyugdíjasokat, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt – közölte dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az FMCG TOP Szakmai Konferenciáján, Budapesten.
 
LENDÜLETBEN AZ ÉLELMISZERIPAR
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt elszálltak az energiaárak, ezáltal sérültek az ellátási láncok és megnőttek a szállítási költségek. A kialakult helyzet miatt a kormány több inflációellenes eszköz bevezetésével segítette  és segíti a magyar családokat. Ilyen volt a benzin- és az élelmiszerárstop, a most bevezetett kötelező akciózás és a júliusban elinduló online árfigyelő rendszer.  A két új intézkedés várhatóan jelentős versenyt generál a kiskereskedelemben, így plusz lökést adnak az élelmiszerárak csökkenésének. Kifejtette, hogy az előző hónaphoz képest már csökkent többek közt a tejtermékek, a száraztészta, a kenyér, a vaj, a kolbász ára is, és ugyanez tapasztalható az üzemanyagok és a háztartási energia áraknál is. 
 
Dr. Nobilis Márton kiemelte, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor. Már ez egy kimagasló összeg volt, ami segítséget tudott nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a mostani, 2021-2027-es támogatási időszak még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre. Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni. Ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, a kapcsolódó célirányos beavatkozások és fejlesztések. Ezért fontos, hogy az élelmiszeriparban is legyenek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd - tette hozzá.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország sikere az eredményes magyar vállalkozások, vállalatok működéséből adódik össze. A növekedés és versenyképesség motorja hosszú távon csak a vállalkozások alkotó ereje, hagyományokon nyugvó innovációja és fejlesztései lehetnek, csak így lehetünk az élelmiszer-előállítás új korszakának nyertesei - zárta sorait.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Szuperkrumplit fejlesztenek

2023. szeptember 06. 15:30
Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.
 

Sertésvirslit hívott vissza a Penny-Market Kft

2023. május 10. 16:11
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit nem jelölt szója allergén miatt; a visszahívás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű termékre vonatkozik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
A hivatal kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el!