Lengyel hivatal vizsgálódik az almafelvásárlás ügyében

2019. szeptember 26. 15:03
A lengyel Központi Korrupcióellenes Hivatal vizsgálatot kezdett a tavalyi intervenciós almafelvásárlás ügyében. A gazdák kifizetése késett és a határidő lejártáig a vállalat nem fizette vissza a gyümölcs megvásárlásához felvett 100 millió zloty-s (25 millió USD) banki hitelt.

Az Eskimo még mindig nem fizette vissza a banki kölcsönt! - írja a FruitVeb.

A felvásárolt almát a léipar dolgozta fel - fotó: pixabay.com

További részletek nem ismertek, de az biztos, hogy a Központi Korrupcióellenes Hivatal ez év eleje óta vizsgálódik az ügyben. Valószínűsíthető, hogy a vizsgálat fókuszában azok az eszközök és intézkedések vannak, melyekkel a felvásárlást végző vállalatot kiválasztották.

Az Eskimo a fagyasztott élelmiszerpiacon tevékenykedő vállalat. A lengyel kormány tavaly 500 ezer tonna alma felvásárlására jelölte ki a céget, hogy így enyhítse az almapiacon beállt óriási túlkínálatot.

A felvásárolt almát léipari feldolgozásra kellett beszállítani. A lengyel kormány döntésével kapcsolatban a gyümölcslé ipari szövetség (KUPS) is kifejezte meglepődését.

A Korrupcióellenes Hivatal az év elején kezdett vizsgálódni a vállalat tevékenységét illetően, miután több panasz is érkezett a vállalat kiválasztásával, valamint a gyümölcs felvásárlásával kapcsolatban.

Az almát tavaly beszállító termelők még idén áprilisban sem jutottak hozzá a pénzükhöz. A felvásárlási program az idei első negyedévre veszteségessé tette az Eskimo-t, ráadásul nem minden tétel került átvételre.

agrotrend.hu / FruitVeb

Kapcsolódó cikkek

Az aszályveszély csak átmenetileg mérséklődött

2019. április 16. 08:37
Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségben. Ez száraz, hűvös és szeles idővel jár – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Ángyán: A parlamentben biorobotok ülnek

2015. október 30. 10:00
Lázár János korábbi kijelentése, mely szerint szétlopják az erdészetek, az állami cégek privatizációját előkészítő kommunikációs fogás lehetett – mondta Ángyán József volt államtitkár az ATV Szabad szemmel című műsorában.