Létrejött a megállapodás az új KAP-ról

2020. október 22. 09:14
Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.
Létrejött a megállapodás az új KAP-ról

Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Nagy István rámutatott: a megállapodás alapvetően fogja meghatározni a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének és termelési feltételeinek jövőjét a 2023-2027 közötti időszakban. Hangsúlyozta: a közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen biztosítja majd a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

 

Fotó: AM Sajtóiroda

 

Jó hír az állattenyésztőknek és a kertészeknek egyaránt, hogy a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti támogatások is megmaradnak - tette hozzá.

Nagy István az MTI-nek elmondta, miután a második éjszaka végére a megállapodás közelébe jutottak volna a miniszterek,  minden előzmény nélkül az asztalra került egy olyan javaslat, amely teljesíthetetlen feltételeket írt volna elő a kisgazdaságok számára, ezért ez nem volt elfogadható a tagországok többségének.

A tárcavezető az MTI kérdésére kiemelte, hogy az új megállapodás támogatásrendszere biztosítja környezetünk, teremtett világunk megőrzését és a gazdáink versenyképes termelését.

Forrás: Agrárminisztérium

Remélhetően az erdőgazdálkodók számára is kedvező a megállapodás tartalma.

 

A létrejött megállapodáshoz azért érdemes megjegyezni:

A FATÁJ szerkesztőség úgy értesült, hogy a Parlament még most is (tehát ma, stb) szavaz a módosításokról. Majd ha végeztek akkor jön el a Trialógus, amikor a Tanács, a Parlament és a Bizottság összeül kialakítani a végső változatot amit majd mind a Tanácsban, mind a Parlamentben megszavaznak, és majd ennek a Rendeletnek, csomagnak a betartatásán őrködik a Bizottság.

 

 


 

Közös Agrárpolitika 1962-ben jött létre. E kapcsoló segítségével az Európai Bizottság honlapján megismerhető magyarul a KAP története, működésének lényege.

Közös Agrárpolitika bemutatása az Európai Bizottság honlapján.

 

A közös agrárpolitika (KAP) eszközei és ezek reformjai Itt pedig az Európai Parlament mutatja be konlapján a a KA-ot, magyarul.

Az EP honlapján sok részterülettel is alaposan foglalkoznak, így Az Európai Unió és az erdők a számunkra érdekes leírás.

 

 

fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az első fél évben

2019. október 24. 08:27
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 4714 millió euró, behozatala 3042 millió euró volt az első fél évben, az export 11,2 százalékkal, az import 6,8 százalékkal nőtt, az agrár-külkereskedelem aktívuma 1672 millió euró volt, 279 millió euróval, 20 százalékkal több, mint 2018 első fél évében.

A mezőgazdaságban is az automatizáció lehetőségeit keresik

2019. május 14. 07:32
Elérte a munkaerőhiány ezt az ágazatot is