Lezárult a szaktanácsadók alapképzése – a szaktanácsadók teljesítették kötelezettségüket

2017. január 18. 07:46
Tavaly, december 10-én tartották az utolsó vizsganapot a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzése keretében, ami azt jelenti, hogy azok a szaktanácsadók, akik 2016-ban kötelezettek voltak és teljesítették a képzést, ezzel eleget tettek a jogszabályi kötelezettségüknek és tovább folytathatják tanácsadói tevékenységüket.

Korábbi bejegyzéseimben beszámoltam a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara névjegyzéki szaktanácsadók számára szervezett kötelező alapképzésének első két etapjáról, arról, hogy a résztvevők elégedettek a kommunikációs tréningre épülő képzési napokkal, és még a tréninghez szkeptikusan hozzáállók is aktivizálják magukat a feladatok végrehajtásában, az együttgondolkodásban. Beszámoltam a felkészültség magas fokáról és arról is, hogy volt egy-két olyan eset is, amikor ez nem volt jellemző.

A harmadik etapról az előző kettőhöz hasonló tapasztalatok mondhatók el, alapvetően kedvező fogadtatás mutatkozott a szaktanácsadók részéről a tréninggel kapcsolatban, illetve a vizsgára való felkészülésben is a komoly hozzáállás mutatkozott részükről. Sajnos itt is előfordult felkészületlenség, de egy-két esettől eltekintve mindenki jól teljesített a vizsgákon.

Sajnos azok, akik 2016-ban kötelezettek voltak az alapképzésre, de nem vettek részt a képzésen, nem teljesítették a jogszabályban előírt kötelezettségüket, vagyis – az a szabályozó rendelet szerint – felfüggesztésre kerülnek mindaddig, amíg nem teljesítik azt. A felfüggesztés azonban azt jelenti, hogy ezek a szaktanácsadók nem vehetnek részt a támogatott szaktanácsadásban. Igaz ugyan, hogy jelenleg nincs támogatás a szaktanácsadási tevékenység mögött, de az információk szerint 2017. március közepéig minden pályázati felhívás meg fog jelenni. A támogatásra jelentkező pályázókkal szembeni elvárás, hogy névjegyzékben szereplő aktív szaktanácsadókkal valósítsa meg a szaktanácsadást, vagyis felfüggesztett szaktanácsadók, vagy azokat foglalkoztató szervezetek nem pályázhatnak erre a forráslehetőségre.

Fontos tudni, hogy a felfüggesztés abban az esetben jár, ha a szaktanácsadó önhibájából nem tesz eleget a kötelezettségének. Az önhibán kívül, például betegség miatt elmaradt teljesítés esetén ez „megúszható” következmény, azonban kizárólag orvosi igazolással.

A szaktanácsadók számára legközelebb 2017-ben lesz lehetőség újabb alapképzésen való részvételre, azt azonban még nem lehet tudni pontosan mikor. A képzés azok számára kötelező ebben az évben, akik 2016. január 1.- december 31. között kaptak szaktanácsadási tevékenységükre engedélyt. Azok, akik idén jelentkeznek be a névjegyzékbe és kapnak engedélyt, csak 2018-ban lesznek alapképzésre kötelezettek, de ez nem jelenti azt, hogy amennyiben szeretnék korábban teljesíteni a kötelezettségüket, ne tehetnék azt meg.

Minderre tekintettel már most érdemes felkészülniük az idei évben kötelezetteknek arra, hogy az alapképzésben rész kell venniük, ami egy három napos elfoglaltságot jelent. A három napból kettő során gyakorlati szituációkra alapozott felkészítő tréningen vesznek részt, a harmadikon pedig a szóbeli és az írásbeli (vagyis számítógépes, tesztkitöltős) vizsgázás történik.

Azt is érdemes tudni, hogy a kétnapos tréning nem azt a célt szolgálja, és nem is elegendő, hogy ez idő alatt elsajátítsák a szaktanácsadók a NAK felületén elérhető tananyagokat. Azt előre, az e-learning rendszerben felkészülve és próbateszteket kitöltve szükséges megtenni. Ezt már most is kommunikálták a képzésen résztvevőknek, de sajnos ennek ellenére mégis előfordult, hogy valaki azt hitte nincs szükség előre felkészülni. Ennek a két-három esetnek meg is lett a sikertelen vizsgával záruló eredménye.

Fontos tehát, hogy aki sikeres vizsgát akar tenni, annak előre kell dolgoznia, és amennyiben így tesz, a tapasztalatok szerint garantáltan learathatja a „befektetése” gyümölcsét!

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

A legnépszerűbb cafeteria elemek jövőre is elérhetők maradhatnak

2018. november 05. 09:05
A szakértők szerint a SZÉP-kártyához kapcsolódó juttatások értékbeli aránya biztosan tovább nő

Budapesten tárgyalt az Unió agrárbiztosa

2018. október 12. 08:37
Több pénz jutna a fiatal gazdáknak és az agrárkutatásra, de az új Közös Agrárpolitika tervezett költségvetésének csökkentését leginkább több tagállami befizetéssel lehetne ellensúlyozni – mondta az EU-s agrárbiztos budapesti látogatásakor. Magyar részről az agrárminiszter és a NAK elnöke is védené a jelenlegi forrásokat, és a hazai gazdák érdekeit.