Lipicai lovak vágtája a havas tájban – videó

2023. február 02. 13:43
Bámulatos felvétel a felszabadultan vágtázó szilvásváradi lipicai ménesről.
 
Látványos videót tett közzé a minap az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a közösségi oldalán, amelyben az istállóból kirohanó lipicai lovakat láthatjuk, ahogy önfeledten élvezik az hóban vágtázást. Az 1–3 éves korú csikók ménese a Bükk-fennsíkon, Csipkéskúton található.
Lipicai lovak vágtája a havas tájban – videó
Magyarországon 1806-tól tenyésztenek lipicai lovakat. A szilvásváradi ménesgazdaság 1952-től működik, Szilvásváradi Állami Gazdaság néven alapították. Jelenlegi lóállománya 250 körül alakul. 
Videó:
 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi az igazság a másodvetésről?

2023. február 07. 19:47
A másodvetés tartalékolja a vizet a következő fővetés számára, vagy elvonja attól?
 
Az agrarheute.com portál beszámolója szerint az utóbbi időben felélénkültek a viták a másodvetések hasznosságáról.
 
A szakértők egy része úgy ítéli meg, hogy a másodvetés a következő főnövény számára megőrzi a talajnedvességet, mások szerint viszont éppen elvonja azt. Erre a kérdésre általánosan érvényes választ gyakorlatilag nem lehet adni, mivel az több tényező együttes hatásától (éves csapadék mennyisége és időbeni eloszlása, a másodvetés típusa és vízvisszatartó képessége, stb.) függ.

A kiskunsági gazdák is sokat buknak a gyenge gabonaárakon

2023. október 26. 15:52
Még a közepesen erős, bő 7 tonnás országos átlagot sem éri el a kukorica termésátlaga Bács-Kiskun megyében. Az átlag sok helyen 5 tonna körül alakul, ami jelentős, hektáronként akár több százezres veszteséget okozhat. Ez már más kötelezettségvállalások teljesítését is fenyegeti.