Luxus lesz a kávézás

2023. április 24. 11:14
Elképesztő magasságba emelkedett a kávé ára.
 
Az arabica kávéfajta ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette 
Luxus lesz a kávézás
Visszaesett Kolumbia kávéexportja
Tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében: fontonként (1 font = 45,36 dekagramm) 2,00 dollár fölé.
kávé
Mindez azzal magyarázható, hogy a legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.
 
A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia – Fedecafé) a múlt héten arról számolt be, hogy a világ második legnagyobb arabicatermelő országában, Kolumbiában a márciusi kávéexport éves szinten 19 százalékkal esett.
kávé
Csökkenő kínálat, növekvő kereslet
A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését az IBGE (a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet) a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette.
 
A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint a kávépiacon az idén is jelentős kínálati hiány várható, ami a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémáinak a következménye. Ezzel párhuzamosan 2023-ban a globális kávéfogyasztás az ICO becslése szerint  1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban.
 
Jelentősen bővül a kínai kávéfogyasztás is, a Daxue Consulting piackutató cég beszámolója szerint a kínai kávépiac teljes értéke 32 milliárd dollár lesz 2025-re, így a becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb

2023. december 11. 15:02
Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb az elmúlt évek egyik legnagyobb víziközmű-beruházásának megvalósításával - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.
 
Azt írták, lezárult a „Budapest főváros víztermelő kútjainak fejlesztése, vízminőségi és kapacitáskockázatok kezelése” tárgyú projekt kivitelezése.

VÁROSI ERDŐK A FORRÓSÁG ELLEN

2023. augusztus 29. 11:13
A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is– közölte Nagy István agárminiszter, a közösségi médiában közzétett videójában.
 
A tárcavezető arról beszélt, hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei.