Ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett egyeztetésnek, ahol több nagy áruházlánc, valamint a termelők és a feldolgozók képviselői is egyetértettek abban: tarthatatlan a hazai feldolgozók által fizetett 70 forintos felvásárlási ár, hiszen az exportra kerülő tejet 110 forintért veszik át a gazdálkodóktól a külkereskedők – a történtekről a NAK közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket.

 

 
 
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: elkerülhetetlen, hogy emelkedjenek a felvásárlási árak, különben a saját túlélésükért küzdő gazdák külföldre viszik a magyar tejet. Az EU termeléscsökkentési támogatása pedig sajnos nem használ, hanem inkább árt az ágazatnak. Hozzátette:

 

„szégyen és tragikus, hogy a magyar tulajdonú áruházláncok (CBA, COOP, Reál) nem képviseltették magukat"

az egyeztetésen. Ugyanakkor az ALDI, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny, a Tesco és a Spar ott volt.

A kamara továbbra is lobbizni fog, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen – fotó: Shutterstock

A magyar vásárlók magyar gazdától származó, Magyarországon feldolgozott tejet vehessenek, ebben érdekeltek a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi áruházláncok is – állapítja meg a közlemény.

A találkozón a hazai és az uniós tejpiac helyzetéről is tájékoztatást adtak, illetve kaptak a résztvevők. Mint elmondták, az idei év tavaszától emelkedtek a felvásárlási árak az EU-ban, ugyanakkor itthon stagnálnak. Erős a kockázata annak, hogy sok magyar gazda külföldre értékesíti majd a tejét, ami által még jobban destabilizálódna a magyar piac, és hiány alakulhatna ki a friss magyar tejből. A kamara, a szakmaközi szervezet, a feldolgozók és az áruházláncok is tenni kívánnak ez ellen.

Nem cél a tüntetés, de ha kell, mennek

A megbeszélésen a tejtermelők demonstrációs bizottságának képviselői is jelen voltak, akik elmondták: nem céljuk tüntetni, de ha szükséges, alkalmazni fogják ezt az eszközt is.

Akár az áremelésre is nyitottak az áruházláncok

Mint több áruházlánc részéről elhangzott, korábban is többször alkalmazkodtak a feldolgozók részéről előre jelzett áremelkedéshez, és erre most is nyitottak.

Népszerűsíteni kell a tej- és tejtermékfogyasztást

A megbeszélés résztvevői szerint javítani kell a tej termékpálya szervezettségét, a tejpiaci környezetet hosszú távon kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kell tenni, népszerűsíteni és növelni kell a tej- és tejtermékfogyasztást.

Szükséges továbbá együttműködni a feketegazdaság elleni küzdelemben, valamint a tisztességtelen piaci szereplők elleni fellépésben, az áringadozások tompítására tett törekvésekben, valamint a beszállítói szerződéses kapcsolatok rendezésében – áll a NAK közleményében.

Október közepétől demonstrációsorozat?

Mint azt a témával foglalkozva az Agroinform többször megírta, továbbra is súlyos veszteség és komoly ráfizetés mellett termelnek a hazai tejesgazdák. Október közepétől hatalmas demonstráció-sorozat kezdődhet. Maga a földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor is úgy vélte, hogy a tárgyalások mellett akár a demonstrációk is hasznosak lehetnek.