Magyar nyelvű tematikus sétákon fedezhetjük fel Pozsony rejtett zugait

2024. április 03. 15:34
A Pozsony történelmével foglalkozó Pozsonyi Kifli Polgári Társulás idén is elindítja magyar nyelvű tematikus sétasorozatát. Az érdeklődők többek között a pozsonyi kálváriáról, a város középkori védműveiről, a pozsonyi nőkről és a fővárosban megbúvó antik mitológiai emlékekről tudhatnak meg többet.
Magyar nyelvű tematikus sétákon fedezhetjük fel Pozsony rejtett zugait
A szlovák főváros látképe a pozsonyi várral - Fotó: 123rf.com
 
A szervezők ezúttal is változatos és tartalmas programokat kínálnak mindazoknak, akik Pozsony utcáit és rejtett zugait bejárva többet szeretnének megtudni annak elfeledett vagy kevésbé ismert múltjáról.
 
A legelső sétán, április 6-án Brogyányi Mihály idegenvezető a pozsonyi kálváriára és annak környékére kalauzolja el az érdeklődőket. Nemcsak a hely történetét és egykori szerepét mutatja majd be, hanem választ ad arra a kérdésre is, az egykori fénykorából hogyan jutott jelenlegi állapotába.
 
Május 5-én Hornyák István idegenvezető és újságíró tart honismereti városnézést Pozsony középkori védművei címen. A Szent Márton-dóm előtti térről indulva a résztvevők a múltba kalandozhatnak vissza, azokba az időkbe, amikor Pozsonyt még városfal vette körül, hogy védekezni tudjon az ellenséggel szemben. A séta során bemutatja azt a néhány falszakaszt, melynek sikerült kiállnia a történelem viszontagságait, valamint az egykori városfal négy kapujáról is szó esik. Ezek közül csak egy csodálható meg ma is, a felújított Mihály-kapu.
Mihály-kapu - Pozsony
 
Korpás Árpád idegenvezető-újságíró idén két tematikus sétát is tart. Szeptember 8-án Pozsony és a nők kapcsolatát térképezi fel: nők a város történetében mint fő- és mellékszereplők, alakjuk szobrokként, ablakok és homlokzatok díszeiként. Milyen a pozsonyi nő, és milyen a női Pozsony?
 
A második sétához szeptember 29-én lehet csatlakozni. A barangolás során kiderül, milyen görög, római és más mitológiai történetekre, alakokra utalnak szobrok, domborművek és más elemek az Óvárosban. A résztvevők megtudhatják, miért éppen Ganümédész, Zeusz, Démétér vagy Pallasz Athéné megformálására esett az egykori pozsonyiak választása, és mi alapján elevenítették fel az antik hagyomány motívumait.
 
A felsorolt sétákon a részvételi díj tetszés szerinti, a túrákról bővebb információ a társulás Facebook-oldalán található.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A költészet világnapjára készül a Duna-Dráva Nemzeti Park

2024. április 08. 16:37
Igazi programkavalkád vár a természet szerelmeseire a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából áprilisban.

Karbantartják a tihanyi Őrtorony-kilátót

2023. május 25. 13:52
A Bakonyerdő Zrt. közösségi oldalán közölte, hogy az elkövetkezendő napokban lezárják a tihanyi Őrtorony-kilátót a karbantartási munkák idejére.