Magyar nyelvű tematikus sétákon fedezhetjük fel Pozsony rejtett zugait

2024. április 03. 15:34
A Pozsony történelmével foglalkozó Pozsonyi Kifli Polgári Társulás idén is elindítja magyar nyelvű tematikus sétasorozatát. Az érdeklődők többek között a pozsonyi kálváriáról, a város középkori védműveiről, a pozsonyi nőkről és a fővárosban megbúvó antik mitológiai emlékekről tudhatnak meg többet.
Magyar nyelvű tematikus sétákon fedezhetjük fel Pozsony rejtett zugait
A szlovák főváros látképe a pozsonyi várral - Fotó: 123rf.com
 
A szervezők ezúttal is változatos és tartalmas programokat kínálnak mindazoknak, akik Pozsony utcáit és rejtett zugait bejárva többet szeretnének megtudni annak elfeledett vagy kevésbé ismert múltjáról.
 
A legelső sétán, április 6-án Brogyányi Mihály idegenvezető a pozsonyi kálváriára és annak környékére kalauzolja el az érdeklődőket. Nemcsak a hely történetét és egykori szerepét mutatja majd be, hanem választ ad arra a kérdésre is, az egykori fénykorából hogyan jutott jelenlegi állapotába.
 
Május 5-én Hornyák István idegenvezető és újságíró tart honismereti városnézést Pozsony középkori védművei címen. A Szent Márton-dóm előtti térről indulva a résztvevők a múltba kalandozhatnak vissza, azokba az időkbe, amikor Pozsonyt még városfal vette körül, hogy védekezni tudjon az ellenséggel szemben. A séta során bemutatja azt a néhány falszakaszt, melynek sikerült kiállnia a történelem viszontagságait, valamint az egykori városfal négy kapujáról is szó esik. Ezek közül csak egy csodálható meg ma is, a felújított Mihály-kapu.
Mihály-kapu - Pozsony
 
Korpás Árpád idegenvezető-újságíró idén két tematikus sétát is tart. Szeptember 8-án Pozsony és a nők kapcsolatát térképezi fel: nők a város történetében mint fő- és mellékszereplők, alakjuk szobrokként, ablakok és homlokzatok díszeiként. Milyen a pozsonyi nő, és milyen a női Pozsony?
 
A második sétához szeptember 29-én lehet csatlakozni. A barangolás során kiderül, milyen görög, római és más mitológiai történetekre, alakokra utalnak szobrok, domborművek és más elemek az Óvárosban. A résztvevők megtudhatják, miért éppen Ganümédész, Zeusz, Démétér vagy Pallasz Athéné megformálására esett az egykori pozsonyiak választása, és mi alapján elevenítették fel az antik hagyomány motívumait.
 
A felsorolt sétákon a részvételi díj tetszés szerinti, a túrákról bővebb információ a társulás Facebook-oldalán található.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Folyók ölelésében - A Duna-Dráva Nemzeti Parkról nyílt kiállítás

2024. április 05. 13:33
A Duna-Dráva Nemzeti Park sokszínű élőhelyét az azt övező két nagy folyó víztömege határozza meg. A folyók által körülhatárolt terület változatos élővilága és egyedi természeti értékei mellett a nemzeti park igazgatóság munkatárasainak természetmegőrző és ismeretterjesztő munkásságát mutatja be a Mezőgazdasági Múzeum csütörtökön megnyílt kiállítása Budapesten.

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.