Magyar találmány, amely új alapokra helyezi a talajművelést

2023. március 24. 12:04
A fenntartható talajművelés ma már nemcsak lehetőség, hanem elvárás.
 
A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft – írja az MTI.
Magyar találmány, amely új alapokra helyezi a talajművelést
Czakó Iván, a cég vezető kutatója az 545 millió forintos költségvetésű K+F projektet bemutató szerdai rendezvényen kifejtette, világszerte jelentős problémát jelent a talajpusztulás. A Föld talajának mintegy fele degradálódott az elmúlt 150 évben, az európai talajok 60-70 százaléka leromlott állapotú.
 
Az új Közös Agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést, a talaj regenerációjának elősegítését, és erre sarkallja a termelőket az inputanyagok rendkívüli áremelkedése is – mondta a szakember.
 
A 2025 tavaszáig tartó, 309 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja:
 
a talajegészség javítása,
a degradálódás visszafordítása,
a fenntartható talajgazdálkodás,
a talajvédelem elősegítése.
Ennek érdekében a fenntartható talajművelést segítő döntéstámogató szaktanácsadási rendszert alakítanak ki, amely modern, gépi tanulást alkalmazó algoritmusokon alapul – tudatta a kutató.
 
Az új Közös Agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést – Fotó: Pixabay
 
A megoldás nagy méretű, országos lefedettségű alapadatbázist használ, amelyet a Magyarországon előforduló különböző talajtípusok széles körű, különböző művelés és mikroklimatikus viszonyok melletti vizsgálatával alakítanak ki. A talaj kémiai, fizikai, biológiai és művelési jellemzőit saját területeken és mintafarmokon a precíziós gazdálkodás eszközparkjára is építő helyszíni méréssekkel és távérzékelési módszerekkel rögzítik. Több éven át nagyparcellás és egész táblás kísérleteket végeznek, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig az adatbázis bővülésével az előrejelzések minősége folyamatosan javul, majd egyre komplexebb és megbízhatóbb szaktanácsokkal képes ellátni a termelőket – hangsúlyozta Czakó Iván.
 
Vizsgálják DNS-szekvenálással a talajlakó kolóniák mikrobioloógiai jellemzőit is, így a szaktanácsadási rendszerekből eddig lényegében kimaradó, célzott mikrobiológiai készítmény-tanácsadásra is lehetőség nyílik – ismertette a szakember.
 
A talaj komplex állapotára, egészségére utaló új mutatók alapján a helyes és fenntartható talajművelési megoldásokat, baktériumtrágyázást, takarónövény-fajta és -keverék felhasználást is képesek majd javasolni – közölte a kutató.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb lépéseket sürgetnek az ukrán gabona miatt Magyarországon

2023. április 19. 12:37
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, valamint más mezőgazdasági termékekre bevezetett átmeneti importtilalmat. Az ukrán gabona miatt kialakult piaci helyzetet vizsgáló kamarai munkacsoport további lépéseket is szorgalmaz: a gabonaszállítások szigorú felügyeletére, a vámok visszaállítására, az ukrán gabona egészségügyi kockázataiból adódóan annak fokozott vizsgálatára, valamint a mikotoxinnal fertőzött hazai kukorica mihamarabbi kivonására tett javaslatot. A napokban a magyar és a lengyel agrárkamarai elnök is egyeztetett az ukrán gabona okozta krízisről.

Egyre inkább felértékelődik a mezőgazdaság, és azon belül a kertészet szerepe!

2022. november 24. 13:45
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) a 2002-es megalakulása óta törekszik arra, hogy összefogja a Szentes és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat és hatékonyan integrálja közel 500 szövetkezeti tagjának termelő tevékenységét. A közös munka kifizetődni látszik, hiszen 2021-ben harmadik alkalommal nyerte el a cég az Érték és Minőség Nagydíjat a Party-mix termékcsalád két tagjával. A szövetkezet életéről, termékeikről, fejlesztéseikről kérdeztem, Nagypéter Sándort a DélKerTÉSZ elnök- ügyvezetőjét.