Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

2023. április 17. 10:14
A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából
A tárcavezető kifejtette, a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában
az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit - tette hozzá.
 
Hangsúlyozta, a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. Az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól.
 
A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaságot - emelte ki a tárcavezető.
 
Forrás: Agrárminisztérium
 

Kapcsolódó cikkek

Feldman: Az erdészeti kérdések nem kerülhetnek uniós hatáskörbe

2024. január 19. 16:04
Feldman Zsolt a berlini Erdészeti EU-szimpóziumon tartott előadást.
 
Berlinben, a Német Erdőgazdasági Tanács (DFWR) által szervezett Erdészeti EU-szimpóziumon tartott előadásában Feldman Zsolt a magyar erdőgazdálkodás klímavédelmi céljait és a társadalom felé történő nyitásának eredményeit mutatta be. Emellett hangsúlyozta, hogy az erdőgazdálkodást érintő uniós döntések meghozatalába fontos az erdészek bevonása – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Szelíd növényvédelem a kiskertekben – Szakmai nap Győrben

2024. február 15. 17:40
A szakmai előadásokon sok új ismeretet szerezhetnek az érdeklődők.
 
Időpont: 2024. február 20. (kedd) 13 óra
Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr, Szent István út 10/A