Magyarország vár: Barlangjaink a légúti problémák gyógyítói

2023. január 09. 14:59
Ősidők óta tudjuk, hogy a barlangok bizonyos esetekben gyógyhatással bírnak. Szerencsés természeti adottságainknak köszönhetően gyógyító barlangokban sem szűkölködünk.
A középkorban számos barlang azért vált messze földön híres zarándokhellyé, mert csodás gyógyulásokat tulajdonítottak nekik. A 19. és a 20. század során sok esetben véletlenül fedezték fel a gyógyító hatásukat. Megfigyelték, hogy a barlangokban hosszabb ideig tartózkodók között nem fordul elő tüdőbeteg, az asztmában, szénanáthában, hörghurutban szenvedők állapota pedig lényegesen javul.
Magyarország vár: Barlangjaink a légúti problémák gyógyítói
Bár a tél is gyönyörű évszak, kétségtelenül a felső légúti megbetegedések szezonja is. A gyógyulás érdekében a hagyományos terápia mellett szakorvosi beutalóval barlangterápiát is igénybe vehetünk.
 
Magyarországon öt minősített gyógybarlang található. Ezek szűk bejáratú karsztbarlangok, ahol állandó, egyenletes hűvös és magas páratartalom van. A sajátos mikroklíma a légutakba jutva gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Ezt fokozhatjuk légzőgyakorlatokkal, de akár énekelhetünk is, a lényeg, hogy vegyünk jó mély levegőt!
 
A jósvafői Béke-barlang hazánk első minősített gyógybarlangja. Különlegessége, hogy a levegőjében mintegy 72 fajta penészgombát találtak, amelyek némelyike igen nagy hatású antibiotikumot termel. Gyógyhatását úgy fedezték fel, hogy a barlang feltárásakor a kutatók hiába dolgoztak a mellig érő 10 °C-os vízben, soha nem betegedtek meg, sőt, ha lázasan mentek le, gyógyultan jöttek ki. Sokáig a borsodi bányászok gyógyultak itt.
 
A Szent István-barlang Lillafüreden festői környezetben, szépséges cseppkőképződményekkel és gyógyító levegővel vár minket.
 
A legenda szerint egy elkóborolt és az út melletti barlangnyílásba beesett kutyának köszönhetően fedezték fel. A gyógyítás a barlang egyik elzárt, belső részén, a Fekete-teremben zajlik.
 
Nincs még egy főváros a világon, amely olyan kiterjedt barlangrendszerre épült, mint Budapest. A Szemlő-hegyi-barlang érdekessége, hogy a párakondenzátum oldott ásványianyag-tartalma lényegében a Salvus víznek felel meg.
 
A tapolcai Kórház-barlangot (fotónkon) kimondottan fázósaknak ajánljuk, mert a meleg karsztvízforrásoknak köszönhetően hőmérséklete a hazai barlangokénál lényegesen magasabb, 17-18 °C körüli.
 
Az Abaligeti-barlang a Mecsek egyik legnépszerűbb természeti látnivalója a Denevérmúzeummal.
 
Különlegessége, hogy a barlang levegőjében feltűnően magas a kalciumtartalom és a magnéziumkoncentráció. Kis dózisban radioaktív anyagokat is tartalmaz, ami aktiválja az immunrendszert.
 
forrás : turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Védettséget kapnak a jelzett turistautak az állami erdőgazdaságoktól

2023. december 01. 12:27
Az Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) együttműködési megállapodást írt alá a hazai turistaegyesületek első szövetsége, a Magyar Turista Szövetség megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen november 30.-án, Budapesten.

Fontos kerékpárútszakaszt adtak át Tatabányán

2023. november 22. 14:46
Tatabányán megépült az Által-ér völgyi kerékpárút eddig hiányzó szakasza, így folyamatos kerékpáros összeköttetés jött létre Tatabánya, Tata, Dunaalmás, Környe és Oroszlány között - közölte a városháza.