Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel

2023. november 29. 15:36
Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – elindította az 5G hálózat jelenlegi legfejlettebb „standalone”, önálló 5G technológiáját a Yettel – közölte a vállalat az MTI-vel hétfőn.
Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel
Ismertetik, míg a jelenleg elterjedt 5G-hálózatok a kapcsolat felépítésében még a 4G-re is támaszkodnak, addig a most bevezetett önálló 5G esetében már a mobil kapcsolat minden eleme 5G-n zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja. Ezzel a fejlesztéssel válik valóra az 5G-szabvány számos előnye, így az új megoldás többek között lényegesen lerövidítheti a hálózati válaszidőt, tovább növelheti az elérhető le- és feltöltési sebességet és további új digitális szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi – írták.
Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel - ·  Belföld - hír6.hu - A megyei hírportál
A Yettel Magyarország 2021-ben kezdte átfogó hálózatmodernizációs munkáját, amelyben nem csak a hálózatot kiszolgáló antennákat, de az ezeket összekötő, úgynevezett maghálózatot is teljes mértékben megújítja. A több tízmilliárd forintos beruházás eredményeként az országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3 szorosára nőtt, illetve utat adott a valódi, nagysebességű 5G-hálózat kiépítésének is.
Az 5G jelentősen átalakítja a mindennapokat - Gazdaság - DigitalHungary –  Ahol a két világ találkozik. Az élet virtuális oldala!
Az újítás lényege, hogy a magyarországi publikus 5G-hálózatok mindeddig a 4G technológia segítségével működtek, azaz az 5G-kapcsolat felépüléséhez a korábbi technológiára is szükség volt, ami befolyásolhatta az 5G-hálózat elérhetőségét is. Az új technológiának köszönhetően az eszközök és a hálózat között kizárólag az 5G-re kijelölt frekvencián és az erre optimalizált maghálózaton zajlik az adatforgalom, ami így képes teljeskörűen kihasználni az 5G-szabványban rejlő lehetőségeket.
Hírklikk - Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel
A Yettel önálló 5G szolgáltatása országosan már csaknem 700 bázisállomáson érhető el, elsőként a Yettel 5G-t használó otthoni és irodai internet-előfizetőinek. Az előfizetők egy részének már most elérhetővé vált, a továbbiakban pedig az otthoni és irodai internet-előfizetők számára a teljes hozzáférés biztosítása egy ütemezett menetrend szerint történik 2024. első negyedévének végéig, aminek része a megfelelő ügyfélélmény érdekében a hálózati teljesítmény optimalizálása is. Az önálló 5G okostelefonokon való megjelenése a jövő év hátralévő részében várható.
Nagyot újít Magyarországon a Yettel, irány az 5G - Infostart.hu
Kitértek arra is, hogy az Óbudai Egyetem és a Yettel 2022 novemberében írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, melynek keretében az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G-technológiát alkalmazó hálózatot létesített a mobilszolgáltató, a fejlesztésekhez és tesztelési célra pedig SIM-kártyákat és végberendezéseket is biztosított az egyetem számára. Emellett képzési és munkaerő-toborzási területen is együttműködésre léptek a partnerek. Az önálló 5G elindításával a legújabb technológia az egyetem számára biztosított hálózaton is elérhetővé vált, amelyhez kizárólag az egyetem oktatói, kutatói és hallgató férhetnek hozzá.
Leet | Brutál gyors 5G-s otthoni szolgáltatást indít a Yettel - az első hat  hónap ingyenes
A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlési infrastruktúra vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, és mobil, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobil ügyfele van, továbbá 1,1 millió szélessávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcsfák a házak előtt, de közterületen

2023. szeptember 08. 17:13
Érdekes kérdés, de még érdekesebb rá a válasz: mikor, és kié a gyümölcse a közterületen álló fa, vagy a szomszédba átlógó ág esetén?
Harminc-negyven évvel ezelőttig jellemző volt főleg falvakban hogy a házak előtt gyümölcsfákat ültettek. Napjainkban is találunk még ilyen közterületi gyümölcsfákat bár számuk megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át. A kérdés még adott: ezek kinek teremnek?
 

Egy sereg növény segít távoltartani a szúnyogokat

2023. június 09. 12:36
A szúnyogok nem szeretik az erős illatokat, ennél fogva már néhány aromás gyógy- és fűszernövény betelepítésével is sokkal kényelmesebbé tehetjük a kint tartózkodást a nyári hónapokban.
A bejárat közelébe, a kerti ülőkék mellé, a pavilonok köré válogassunk a következő növényekből.