Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében

2022. november 23. 18:07
Éppen 1 évvel ezelőtt indult el a vízügyi ágazat által az a vízpótlási tervezési projekt.
 
A projekt keretében a tervezett fejlesztések közvetlen célkitűzése:
 
a felszíni vízhiány enyhítése – mind ökológiai, mind mezőgazdasági szempontból,
a Nyírség területének sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve
tájhasználati beavatkozási módszerek kialakítása,
a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása.
A Nyírség fejlődését, a lakosság életminőségének és a vízgazdálkodásnak a javítását, valamint a természeti állapotok megóvását, illetve a vízvisszatartást támogató projekt költsége megközelítőleg 2,8 Mrd forint, a fizikai zárásának tervezett határideje pedig 2023. november vége – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.
Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében
A műszaki beavatkozások alapvetően 5 csoportba sorolhatók:
A Tiszából zárt vezetéken (kb. 105 km) víz feljuttatása a Nyírség gerincére, onnan gravitációsan a meglévő csatornahálózaton kerül ellátásra a vízgyűjtő felszíni vízzel.
A folyamatosan érkező vizek egy részét a mederben, másik részét állandó tározókban kerül tartalékolásra a vízben szegényebb időszakokra, illetve az öntözési és egyéb vízigények folyamatos kielégítésére.
A csatornahálózat oldalágain a mélyebb részeken helyi vízvisszatartás valósul meg (összesen 259 hely előzetes vizsgálata történt meg).
A meglévő vízgazdálkodási rendszer teljeskörű rekonstrukciója (csatornák, műtárgyak, meglévő tározók).
A jelenlegi monitoring hálózat kibővítése és az üzemirányítás fejlesztése, aminek segítségével a beavatkozások okozta hatások megfigyelhetővé válnak.
További részletek, úgy, mint a tervezett műszaki tartalom, a tervezett új víztározók főbb műszaki jellemzői, a jelenlegi vízgazdálkodási rendszer tervezett rekonstrukciója, elérhető az Országos Vízügyi Főigazgatóság portálján, ide kattintva:
 
Forrás: agronaplo.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Betelt a pohár: 6 agrárszakmai szervezet követel fellépést az ukrán export ügyében

2024. február 16. 19:24
Nem mellébeszélést, egyértelmű döntéseket várnak az illetékesektől.
 
Közös nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban hat agrárszakmai szervezet: az AVEC – Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége, a CEFS – Cukorgyártók Európai Szövetsége, CEPM – Európai Kukoricatermesztő Szövetség, CIBE – Európai Cukorrépa-termelők Nemzetközi Szövetsége, COPA-COGECA - A mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik egységes hangja az Európai Unióban, valamint az EUWEP – a tojás, tojástermék, baromfi és vadhús európai nagykereskedelmi szövetsége.
 

A kutak ügyéről vitatkoztak a parlamentben, újabb javaslatok kerültek terítékre

2023. május 25. 13:00
Cél a stabil vízhozzáférés és a kúthasználat adminisztratív terheinek csökkentése.
 
A vízgazdálkodásról szóló törvényt módosító javaslat általános vitájában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette: a javaslat a mezőgazdasági termelők és a háztáji gazdálkodók számára fontos kérdést rendez, amikor megnyugtatóan szabályozza az engedély nélkül létesített háztartási és mezőgazdasági öntözésű célú kutak helyzetét.