Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében

2022. november 23. 18:07
Éppen 1 évvel ezelőtt indult el a vízügyi ágazat által az a vízpótlási tervezési projekt.
 
A projekt keretében a tervezett fejlesztések közvetlen célkitűzése:
 
a felszíni vízhiány enyhítése – mind ökológiai, mind mezőgazdasági szempontból,
a Nyírség területének sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve
tájhasználati beavatkozási módszerek kialakítása,
a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása.
A Nyírség fejlődését, a lakosság életminőségének és a vízgazdálkodásnak a javítását, valamint a természeti állapotok megóvását, illetve a vízvisszatartást támogató projekt költsége megközelítőleg 2,8 Mrd forint, a fizikai zárásának tervezett határideje pedig 2023. november vége – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.
Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében
A műszaki beavatkozások alapvetően 5 csoportba sorolhatók:
A Tiszából zárt vezetéken (kb. 105 km) víz feljuttatása a Nyírség gerincére, onnan gravitációsan a meglévő csatornahálózaton kerül ellátásra a vízgyűjtő felszíni vízzel.
A folyamatosan érkező vizek egy részét a mederben, másik részét állandó tározókban kerül tartalékolásra a vízben szegényebb időszakokra, illetve az öntözési és egyéb vízigények folyamatos kielégítésére.
A csatornahálózat oldalágain a mélyebb részeken helyi vízvisszatartás valósul meg (összesen 259 hely előzetes vizsgálata történt meg).
A meglévő vízgazdálkodási rendszer teljeskörű rekonstrukciója (csatornák, műtárgyak, meglévő tározók).
A jelenlegi monitoring hálózat kibővítése és az üzemirányítás fejlesztése, aminek segítségével a beavatkozások okozta hatások megfigyelhetővé válnak.
További részletek, úgy, mint a tervezett műszaki tartalom, a tervezett új víztározók főbb műszaki jellemzői, a jelenlegi vízgazdálkodási rendszer tervezett rekonstrukciója, elérhető az Országos Vízügyi Főigazgatóság portálján, ide kattintva:
 
Forrás: agronaplo.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább kell erősíteni a török-magyar agrárkapcsolatokat

2022. november 28. 11:55
További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter miután Váhit Kiriscsi török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel egyeztetett, szerdán, Isztambulban.
 
A tárcavezető kitért arra is, hogy a török-magyar  agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködés területét. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása.

ÉVENTE 10 MILLIÓ HEKTÁRNYI TERMŐFÖLDET TESZÜNK TÖNKRE

2022. november 17. 10:52
A talaj minőségének megóvása, a talaj- és vízgazdálkodás, valamint a talaj és mezőgazdaság kérdéseit járta körbe Dobos Endre egyetemi tanárral, a Magyar Talajtani Társaság elnökével Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának megjelent adásában.
 
Áder János elmondta, a világon mindenhol megjelenő probléma a mezőgazdasági talajok minőségének romlása. Egy ENSZ-felmérés szerint évente 10 millió hektár termőföld megy tönkre a világon, ez több, mint amennyit Magyarországon művelünk.