Már nem kell zártan tartani a baromfikat

2023. június 27. 14:27
Viszont továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége.
 
A járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.
 
Már nem kell zártan tartani a baromfikat
Fontos azonban, hogy továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, a járványvédelmi minimum feltételek betartása pedig elengedhetetlen az újabb kitörés megelőzéséhez.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza fertőzést a baromfikban.
 
A járványhelyzet ilyetén kedvező alakulása miatt az országos főállatorvos – június 16-án megjelent legújabb határozatában – visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírást – írja a Nébih
 
Fontos, hogy az állattartók továbbra is betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban.
baromfi
Érvényben maradnak továbbá a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések, valamint a takarmányt is zárt helyen kell tárolni.
 
A gazdák az előírásokról a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is kiállunk a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége mellett

2023. július 14. 11:24
Megkezdődtek a tárgyalások az új génkezelési technikák szabályozásáról Brüsszelben. A magyar stratégia nem változik. Hazánk továbbra is kiáll az Alaptörvényben foglaltak, azaz a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége mellett.
 
2023. július 5-én jelent meg az Európai Bizottság jogszabályjavaslata az új génkezelési technikákkal (NGT) létrehozott génmódosított növények szabályozásáról.

Korosbítás az ökológiai gazdálkodásban: mit jelent és mire jó?

2023. március 20. 09:48
Bennetek is felmerült már a kérdés, hogy a gazdaságotok/kertészetetek megérdemelné a biotanúsítványt?
 
Évek óta igazoltan a bioelvek szerint művelitek a területet, de még nem jelentkeztetek be az ellenőrzési rendszerbe, viszont nem várnátok meg, amíg lejár az átállási időszak? Ilyen és ehhez hasonló hezitálásokban segíthet dönteni a korosbítás lehetősége.
 
Korosbítás? Igen. Ez az átállási idő lerövidítését jelenti, melyet a rendelet kivételes esetekben lehetővé tesz.