Már nyolc tagállam harcol az élelmiszerek kettős minősége ellen

2017. március 09. 08:20
Elfogadhatatlan gyakorlat, hogy közel 100 millió uniós állampolgár juthat rosszabb minőségű élelmiszerhez amiatt, mert a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai emberek számára fogalmazott élelmiszereknél – fogalmazott a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli adásában.
 

Fazekas Sándor annak kapcsán beszélt erről, hogy az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén már nyolc ország képviselője tiltakozott, mert néhány multinacionális cég más alapanyagból, eltérő minőségben hozza forgalomba egyes termékeit. Magyarország és Szlovákia közösen kezdeményezte az unió illetékes Bizottságánál, hogy teremtse meg azokat a jogi kereteket, amelyek segítségével számonkérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerekkel kapcsolatosan – mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: amennyiben az unió nem lép ebben kérdésben, nem szünteti meg ezt a tűrhetetlen gyakorlatot, és nem teremti meg annak garanciáját, hogy a polgárok egyformán jó minőségű élelmiszerhez juthassanak bárhol is élnek az unión belül, a magyar kormány megteszi a szükséges lépéseket.

Fazekas Sándor kijelentette: alapvető célunk a megfizethető és jó minőségű élelmiszer biztosítása, amely a gazdák támogatásán keresztül érhető el. Éppen a közeljövőben kezdik tárgyalni az uniós tagországok az agrártámogatások 2020 utáni elosztásának elveit. Ebben éles vita várható – fogalmazott a tárcavezető. vannak olyan tagállamok, amelyek például a migrációs kérdések megoldására, mások az élelmiszer-vegyipar támogatására szeretnének a gazdák pénzéből elvenni. A kibontakozó vitában a kormány és az agrártárca a magyar gazdákat képviseli, akik az eddigi támogatási rendszer fenntartásában érdekeltek.

Szeretnénk elérni – mondta Fazekas Sándor, hogy a Közös Agrárpolitika rendszere a következő időszakban se változzon, ez valamennyi magyar gazda érdeke, mint ahogyan valamennyi vásárlóé is. Hiszen a támogatások csökkenése vagy elmaradása drágítja a termelést, így a termékek árát is, egyúttal rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. A tárgyalásoknak komoly tétje van, a végén derül majd ki, hogy mennyibe kerül majd néhány év múlva az élelmiszer- mondta az interjúban Fazekas Sándor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Új adózási technikát vezetnek be 2019-től

2018. október 26. 10:33
Jövőre hazánkban is elérhető lesz a csoportos adózás. Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét - véli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Jogszabályok érthetően

2017. november 02. 08:01
A Magyar Közlöny 2017. október 23. és október 29. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok