Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton

2023. január 20. 12:02
Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Eddig 160 kisborjú látott napvilágot, s még további 30-ra számítunk.
 
A borjak világrajöveteléhez az első lépést minden évben a háremekben zajló fedeztetés jelenti, amely rendszerint februárban kezdődik, és április közepén fejeződik be - írta a Körös-Maros Nemzeti Park.Tavaly öt háremet alakítottunk ki, mindegyikben 50 tehén és egy bika volt.
Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton
Július végén leválasztottuk az előző évi borjakat, utána már a vemhes tehenek önállóan legeltek. Az ellési szezon november elején kezdődött. A január közepéig érkezett 160 kisborjú mindegyike egészségesen, erősen jött a világra. Az ellések természetes úton zajlottak, beavatkozásra egyetlen alkalommal sem volt szükség. Több esetben a tehén már a legelőn világra hozta a borját. Ikerellések elő szoktak ugyan fordulni, de ebben a szezonban eddig itt még nem volt rá példa.
 
A gulyások a friss borjakat azonnal megjelölik, 3-5 napon belül pedig végleges azonosítót, füljelzőt (krotáliát) kapnak. Két-háromhetes korukban „iskolákba” kerülnek, ahol már jó minőségű szénát is folyamatosan biztosítunk számukra. A fiatal borjak majd néhány hónap elteltével pirók színüket daruszürkére váltják. A pirók szín és annak árnyalatai tulajdonképpen ősi rejtőszínek, amelyekre a szabad természetben nagy szükségük volt a fiatal, védtelen állatoknak. Terveink szerint február 1-én ismét elkezdődik a fedeztetés. Ekkor még a borjak is az anyjukkal lesznek majd a háremekben.
 
forrás:agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

2024. január 30. 11:05
Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet, az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítása elfogadhatatlan - írta a közösségi oldalán hétfőn az agrárminiszter.

Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.