Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton

2023. január 20. 12:02
Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Eddig 160 kisborjú látott napvilágot, s még további 30-ra számítunk.
 
A borjak világrajöveteléhez az első lépést minden évben a háremekben zajló fedeztetés jelenti, amely rendszerint februárban kezdődik, és április közepén fejeződik be - írta a Körös-Maros Nemzeti Park.Tavaly öt háremet alakítottunk ki, mindegyikben 50 tehén és egy bika volt.
Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton
Július végén leválasztottuk az előző évi borjakat, utána már a vemhes tehenek önállóan legeltek. Az ellési szezon november elején kezdődött. A január közepéig érkezett 160 kisborjú mindegyike egészségesen, erősen jött a világra. Az ellések természetes úton zajlottak, beavatkozásra egyetlen alkalommal sem volt szükség. Több esetben a tehén már a legelőn világra hozta a borját. Ikerellések elő szoktak ugyan fordulni, de ebben a szezonban eddig itt még nem volt rá példa.
 
A gulyások a friss borjakat azonnal megjelölik, 3-5 napon belül pedig végleges azonosítót, füljelzőt (krotáliát) kapnak. Két-háromhetes korukban „iskolákba” kerülnek, ahol már jó minőségű szénát is folyamatosan biztosítunk számukra. A fiatal borjak majd néhány hónap elteltével pirók színüket daruszürkére váltják. A pirók szín és annak árnyalatai tulajdonképpen ősi rejtőszínek, amelyekre a szabad természetben nagy szükségük volt a fiatal, védtelen állatoknak. Terveink szerint február 1-én ismét elkezdődik a fedeztetés. Ekkor még a borjak is az anyjukkal lesznek majd a háremekben.
 
forrás:agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Nagy István kimondta, hogy kik lehetnek sikeresek a mezőgazdaságban

2023. április 14. 13:16
Hogyan lehet felkészülni az aszályra, és van-e megoldás a tavaszi fagyok okozta károk mérséklésére?
 
Változtatnunk kell, alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, és aki gyorsabban, könnyebben alkalmazkodik, az lesz a sikeres – mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette

2023. március 06. 13:47
Borzalmasan nehéz helyzetbe került a térség és az ország is.
 
Törökország lassan kezd magához térni a földrengések által okozott sokkból. Az első felmérések azt mutatják, hogy a halálos áldozatokat és az anyagi károkat is figyelembe véve, a gazdasági ágazatok közül a török GDP termeléséből magas arányban (6,6 százalékkal) részesedő mezőgazdaság szenvedte el a legnagyobb veszteséget, ami kihatással lesz az egész ország élelmiszer ellátására és export-importjára.