Mától nyílik meg a lehetőség jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra

2024. április 15. 16:43
Április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, közel 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz programra. A projekt célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése, illetve a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése, ami nagymértékben segítheti a nemzetgazdaság munkaerőigényének kielégítését.
Mától nyílik meg a lehetőség jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra
A programmal 2029-ig mintegy 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, ami érdemben növelheti a korosztály aktivitását.
 
A program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként regisztráltatták magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. A programba belépők munkaerőpiaci szolgáltatások formájában személyre szabott segítséget kapnak munkaerőpiaci helyzetük javításához. Az érdeklődők a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban informálódhatnak személyesen, a részletes információk is a kormány foglalkoztatási portálján lesznek elérhetők 2024. április 15-től.
Az Ifjúsági Garancia Plusz program alapvetően négy pillérre épül, kiemelt célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül.
 
1) Bértámogatás (áprilisi indítás tervezett): nem hátrányos helyzetű fiatalok esetében a munkaadónak nyújtott támogatás időtartama legfeljebb 4 hónap, a hátrányos helyzetűek esetében legfeljebb 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50%-a, maximum havi 250 ezer forint lehet.
 
2) Lakhatási támogatás (áprilisi indítás tervezett): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelyétől legalább 60 km-re lévő településen található a munkavégzés helye, továbbá aki legalább 6 hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít újonnan. A támogatás legfeljebb 12 hónapra havonta a kötelező legkisebb munkabér 70%-ának megfelelő összegben nyújtható, azaz maximális összege havi 186.760 forint lehet.
 
3) Utazási támogatás (áprilisi indítás tervezett): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakhelyétől 60 km-nél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság minden 10 km-re után a kötelező legkisebb munkabér 5%-ának megfelelő összeg, azaz 13.340 forint vehető igénybe.
 
4) Képzési támogatás (májusi indítás tervezett): a kötelező legkisebb munkabér legalább 70%-ának megfelelő összegű (maximálisan a minimálbér 150%-a) havi támogatás nyújtható azon álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt.
 
forrás: Agrotrend.hu/ KamaraOnline 

Kapcsolódó cikkek

Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt

2024. március 28. 15:09
Csaknem 2 ezer házaspár kérelmezte február végéig a CSOK Pluszt átlagosan 26 millió forintért értékben. Kétharmaduknak még nincs gyermeke, az édesanyák fele 30 év alatti – derült ki az MTI tudósítása szerint egy mai sajtótájékoztatón, amelyre a Portfolio nem kapott meghívást.

Helyi termék rendezvénysorozat

2023. április 06. 15:37
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.