Még látható az Év Vadvirága

2023. július 11. 15:02
A lila virágú borzas lent májustól júliusig száraz sztyepréteken, irtásszéleken, száraz tölgyesekben, valamint homokpusztákon pillanthatjuk meg.
Még látható az Év Vadvirága
Az Év Vadvirága címet 2023-ban a borzas len (Linum hirsutum) nyerte. A szerény kinézetű, mészkedvelő növény hazánkban a Tiszántúl kivételével sok helyen előfordul: az Északi-középhegységben és a Duna–Tisza közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható. Az 50–80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény virágai álfüzért alkotnak, bennük pedig 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak. A borzas len május és július között virágzik.
A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév. Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő.
 
A borzas len hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.
 
Több kék virágú lenfaj él Magyarországon, melyekkel esetleg összetéveszthető. Az évelő len és a korábban virágzó hegyi len csészecimpái mirigytelen szélűek, leveleik keskeny-lándzsásak, illetve szálas-lándzsásak. A termesztett és néha elvaduló kopasz házi len kevés virágú, toktermése éretten is zárt.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Átadták „Balaton illata 2023” fotópályázat nyereményeit

2023. november 06. 13:26
A 65.000 tagú Balatoni értékmentés közösség által szervezett Balaton illata elnevezésű fotópályázat díjkiosztó ünnepségét egy rekord kísérlet előzte meg a fonyódi Szaplonczay sétányon. A Balatont egy időben, egy helyen fotózás témájú flashmob eseményre több, mint száz fő gyűlt össze és készítettek közösen képeket a magyar tengerről.

A nyugalom szigete Zalában

2023. május 16. 18:51
Túl a hegyháton, völgyben elterülő erdők ölelésében fekszik a kicsiny zalai zsákfalu, Obornak. Kiesik a forgalomból, és így télen még visszafogottabb. A nyugalom szigete, ám az itteni csönd nem nyomasztó, inkább feloldódik benne az ember. A település egyetlen fő utcájának utolsó portája után vadászház bújik meg a fák között, árulkodóan felcsillanó ablakai szinte hívogatnak.
A környező fenyők tisztelegve, a házigazdák meleg szívvel fogadják a Zalaerdő Zrt. régi vágású, patinás vadászházába és turistaszállására érkezőket, és mivel előre bejelentkeztünk, a konyha finom fogásaiból is ízelítőt kaptunk.