Még látható az Év Vadvirága

2023. július 11. 15:02
A lila virágú borzas lent májustól júliusig száraz sztyepréteken, irtásszéleken, száraz tölgyesekben, valamint homokpusztákon pillanthatjuk meg.
Még látható az Év Vadvirága
Az Év Vadvirága címet 2023-ban a borzas len (Linum hirsutum) nyerte. A szerény kinézetű, mészkedvelő növény hazánkban a Tiszántúl kivételével sok helyen előfordul: az Északi-középhegységben és a Duna–Tisza közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható. Az 50–80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény virágai álfüzért alkotnak, bennük pedig 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak. A borzas len május és július között virágzik.
A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév. Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő.
 
A borzas len hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.
 
Több kék virágú lenfaj él Magyarországon, melyekkel esetleg összetéveszthető. Az évelő len és a korábban virágzó hegyi len csészecimpái mirigytelen szélűek, leveleik keskeny-lándzsásak, illetve szálas-lándzsásak. A termesztett és néha elvaduló kopasz házi len kevés virágú, toktermése éretten is zárt.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon

2023. március 17. 15:32
Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában lévő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
Szepesi Tibor polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.
 
A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi tereket alakítottak ki a szakemberek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér létesült.

Magyarország vár: Barlangjaink a légúti problémák gyógyítói

2023. január 09. 14:59
Ősidők óta tudjuk, hogy a barlangok bizonyos esetekben gyógyhatással bírnak. Szerencsés természeti adottságainknak köszönhetően gyógyító barlangokban sem szűkölködünk.
A középkorban számos barlang azért vált messze földön híres zarándokhellyé, mert csodás gyógyulásokat tulajdonítottak nekik. A 19. és a 20. század során sok esetben véletlenül fedezték fel a gyógyító hatásukat. Megfigyelték, hogy a barlangokban hosszabb ideig tartózkodók között nem fordul elő tüdőbeteg, az asztmában, szénanáthában, hörghurutban szenvedők állapota pedig lényegesen javul.