Megalakul a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács

2020. január 10. 08:20
2020. január 8-án a LIGA Szakszervezetek benyújtotta azokat a dokumentumokat, amelyeket lehetővé teszik, hogy az újonnan megalakuló, budapesti érdekegyeztető fórum, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FŐÉT) tagja legyen. A testület tripartit rendszerben szerveződő konzultációs fórum lesz, amely a Fővárosi Önkormányzat feladat-és hatáskörét érintő ügyekben foglal majd állást. 

Még a múlt év végén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi szintű érdekegyeztetésről szóló 47/2019. (XII. 19.) számú Főv. Kgy. rendeletet, amely a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FŐÉT) megalakításáról és működéséről szól. A FŐÉT tripartit rendszerben szerveződő konzultációs fórum lesz, amely a Fővárosi Önkormányzat feladat-és hatáskörét érintő ügyekben foglal állást, illetve köt megállapodásokat.

Az új fórum a létrehozóinak szándéka szerint nyomon követi és elemzi Budapest munkaerőpiaci helyzetét, a közép-és hosszútávú munkaerőpiaci fejlesztési irányokat és ezzel összefüggésben a városfejlesztés közép-és hosszútávú céljait, stratégiáit valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok foglalkoztatási helyzetét.

Ezen túlmenően fontos feladata a megalakuló konzultatív fórumnak a fővárost érintő társadalompolitikai, foglalkoztatási, jövedelempolitikai stratégiák, koncepciók megvitatása, véleményezése, döntési alternatívák vizsgálata.
Fontos kihangsúlyozni ugyanakkor, hogy a FŐÉT illetékességébe nem tartozik a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságoknál a bértárgyalások lebonyolítása, ez a jövőben is az adott vállalat és a munkahelyi szakszervezet között zajlik majd, a főváros formális részvétele nélkül.

Az új fórum munkavállalói oldalán tagságot nyer az a munkavállalói érdekképviselet, amely a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról (NGTT) szóló 2011. évi XCIII. törvényben rögzített feltételeknek megfelel (legalább négy nemzetgazdasági ágban és legalább tizenkét alágazatban és legalább nyolc megyében tevékenykedő tagszervezettel rendelkezik és legalább százötven munkáltatónál rendelkezik önálló vagy a tagszervezet alapszabálya szerinti munkahelyi szervezettel) valamint tagja az Európai Szakszervezeti Szövetségnek.

A munkáltatói oldal is hasonlóan épül fel, ott is az NGTT-ről szóló törvényben megállapított feltételek a mérvadóak illetve valamely európai munkáltatói szövetségbeli tagság.

A FŐÉT-ben a Fővárosi Önkormányzat, valamint a munkavállalói és a munkaadói oldal rendelkezik nyilatkozattételi illetve szavazati joggal. Az egyes oldalak a saját működési rendjüket maguk határozzák meg, az egyes oldalakon belül soros elnöki rendszerben.

A FŐÉT a munkáját alapvetően plenáris ülés keretében végzi, de a döntések előkészítésére, a munkavégzés elősegítésére munkacsoportokat hozhat létre.

A LIGA Szakszervezetek a FŐÉT munkájában történő részvétel érdekében a megfelelőség igazolására vonatkozó nyilatkozatát határidőn belül, 2020. január 8-ig benyújtotta.

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács a Fővárosi Önkormányzat szándékai szerint január végén vagy február elején tartja alakuló ülését, ekkor születik várhatóan döntés az egyes munkacsoportok megalakításáról az oldalak javaslatai alapján.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!

2019. május 14. 07:38
Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Éppen ezért az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

Ezzel a módszerrel megmentheted haldokló növényeidet: ingyen van, egy banánhéj kell hozzá

2020. július 22. 09:36
Rengeteg pénzt költhetünk, hogy otthonunkat minél több szépen zöldellő növény díszítse ne csak a kertben, hanem a beltéri helyiségekben is. Növényeink életben tartásához sokszor nem elég az öntözés, és a minőségi, bolti tápanyagok sem mindig célravezetőek, ráadásul rendkívül drágák. Egy ausztrál nő viszont rájött, hogyan tarthatjuk frissen növényeinket, egy konyhai hulladékból készített oldattal.