Megállíthatatlan a kór? - Hatalmas pusztítást végez a sárgasárkány

2016. április 18. 11:02
Elkeseredett küzdelmet folytatnak az Egyesült Államokban a floridai farmerek az úgynevezett sárgasárkány-kór ellen, amely tönkreteszi a citrusfélék terméseit. A járványt okozó betegséget levélbolhák terjesztik. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium válsághelyzetet hirdetett, mert ez a növénybetegség gyógyíthatatlan.

A sárgasárkány-kór, vagy más néven huanglongbing (HLB) több mint tíz éve jelent meg Floridában. A Diaphorina citri nevű levélbolhafaj által terjesztett betegség teljesen tönkreteszi a citrusfélék terméseit, és az évek óta tartó intenzív kutatómunka ellenére továbbra is csak megelőzhető, de gyógyíthatatlan. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium közelmúltban közzétett, a korábbinál pozitívabb előrejelzése ellenére is öt évtizedes mélypont közelében marad Florida citrustermése.

Washington a márciusi prognózis szerint 71 millió láda narancsot és 10,7 millió láda grépfrútot vár a floridai gazdáktól idén, ezzel kissé felfelé módosítva a korábbi előrejelzéseit. A mezőgazdasági minisztérium az előrejelzés kiadását megelőzően válsághelyzetet hirdetett a citrustermesztésben, ezzel lehetővé téve három, még engedélyezés alatt álló antibiotikum használatát a járvány megfékezésére.

A Floridai Egyetem számításai szerint a kór 2007 óta 7,8 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az államban. Washington most adókedvezményekkel és megemelt kutatási finanszírozással venné fel a harcot a HLB ellen. Miközben az amerikai kormány tovább küzd, a helyi lapok szerint egyre több gazda adja fel, és vágja ki citruskertjeit, és vált át az olajfák termesztésére. 

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Javában folynak a bálázási munkálatok a Hortobágyon

2019. június 20. 08:22
Lekaszált fű és szénabálák foglalják el a Hortobágyat, amit kiváló légi felvételek is mutatnak.

Bükki füvesember: A jóisten odateszi tálcán a megoldást a bajokra

2020. április 16. 07:28
A születésnapos Szabó Gyuri bácsinak egyszer azt mondta egy öreg cigányasszony, hogy 124 évig fog élni. Szerinte az emberiség azért kapta ezt a járványt, mert a mai ember nem hisz semmiben. Interjú