Megbízható minőség röviden
2023. november 10. 15:45
A rövid ellátási lánc (REL) szolgálja a társadalmi-, gazdasági-, és környezeti fenntarthatóságot, ezért egyre hangsúlyosabb a hazai és az Európai Unió politikájában is- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a REL Szervezők Napján, Békéscsabán.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a helyi termékek megvásárlásával jelentősen rövidíthető az értékesítési lánc, másrészt ez segíti a vidéki termelők gyors piacra jutását, mert közvetlenül a termelőtől juthat hozzá a fogyasztó hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó minőségi élelmiszerekhez. Hozzátette, hogy a REL összhangban van a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai irányaival. A KAP alapvető célkitűzése ugyanis a tisztességes megélhetés biztosítása a mezőgazdasági termelők számára. A REL pedig a helyi közösségek szintjén ösztönzi a helyi gazdaság szereplőit az együttműködésre.

Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztése alapvetően három terület összehangolásán múlik. Ez a három terület pedig az időhiány mérséklése, tudásátadás növelése és a segítő közigazgatási környezet megteremtése. Kiemelten fontos a szemléletváltás a termelésnél és fogyasztásnál is. Például változtatások kellenek a termékek előállítása és fogyasztása terén is, vagy kevesebb anyagot és energiát felhasználva több értéket kell előállítani.
A helyettes államtitkár kitért arra is , hogy 2020. decemberi rendelet alapján Magyarországon 2022-től legalább 60 százalékban, míg 2023-tól már legalább 80 százalékban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében- tette hozzá.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Mi lett drágább egy év alatt? A felsorolhatatlanul hosszú lista még tovább bővül
2023. február 10. 13:08
Az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.
Az idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) febr.3.-án, pénteken.
Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára lett kiugróan magas
Tizenkét hónap alatt, 2022. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 44,0 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább:
Jön az első FoodTechShow!
2024. március 08. 12:50
A NAK élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást rendez.
Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10. között élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow" néven.