Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta

2023. június 28. 16:23
Megérkeztek a Balatonhoz vezető Sió-csatorna utolsó szakaszához a Balatoni Hajózási Zrt. (Bhart) új személyszállító hajói, amelyek egy hete indultak el Komáromból. A két új kompot és két új katamaránt szállító flotta azóta közel 400 km-t tett meg, érkezésüket tömegek fogadták Siófokon.A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően június 21-én, szerdán indulhatott el a Bahart 4 új hajója Komáromból. Az eleinte 7 hajóból álló szállító flotta először a Duna 272 km-es szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. Majd a már közel 20 hajósra bővült szállítóflotta további 121 km-t tett meg a Sió csatornán az elmúlt napokban. A hajók tegnap érték el a Siófok-Kiliti zsilipet, melyen a mai napon sikeresen átzsilipeltek – közölte a Bahart.
Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta
Itt a hajók pár napot még várakozni fognak, mielőtt a szállítás utolsó részéhez, a Balatonra történő átzsilipelés állomásához érnek. A 2 új katamaránt és 2 új kompot a szállítás miatt visszabontották, így megérkezésük után néhány hónapos összeszerelési munka vár még rájuk. A hajók érkezése kifejezetten nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban, hiszen 1978-81 között szerezte be a Bahart a jelenleg is használt 3 katamaránját és a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető.
kompok_mtu
A két új komp a jelenlegi kompokhoz hasonlóan Szántódrév és Tihanyrév között közlekedik majd
 
 
„Örömmel láttuk, hogy milyen élénk érdeklődés övezete a hajók útját. Először a Duna, majd a Sió mentén számos alkalommal várták a szállító flottát az érdeklődők. Nem véletlen, hiszen a rendszerváltás óta most először érkeznek vadonatúj kompok és katamaránok a Balatonra, amely 40 éve nem látott korszerűsítést jelent a balatoni hajózás életében. Fontos, hogy nem csak turisztikai célt szolgálnak, a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerep vár rájuk. A szállítás és a közreműködő közel 20 hajó koordinációja rendkívül komoly logisztikai feladatot jelentett a szakemberek számára. A feladatot végző szakemberek felkészültségét azonban jól mutatja, hogy a Bahart, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a hajógyár és a szállításban közreműködő partnerek munkatársai problémamentesen oldották meg a közel 400 km-es utat” – emelte ki Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója.
kompok_mtu
A hajókra megérkezésük után néhány hónapos összeszerelési munka vár még
 
A Közép-Európában egyedülálló hajók motorjai a legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelnek. Emellett az új kompok az eddigi legnagyobb utas és jármű befogadó képességgel rendelkeznek, építésük során pedig nemcsak a korszerű utasszállításra, hanem a nagyszámú kerékpárszállításra is nagy hangsúlyt fektettek.
 
A két új komp, Szántód és Tihany a jelenlegi kompokhoz hasonlóan Szántódrév és Tihanyrév között közlekedik majd.A két új katamarán pedig, Balaton és Tomaj néven a következő hajózási szezontól kezdve a legforgalmasabb útvonalakon áll majd forgalomba. A Tomaj Fonyód – Badacsony között közlekedik majd, a Balaton pedig a Siófok – Balatonfüred – Tihany útvonalon teljesít majd szolgálatot.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Nemsokára lebegő mágnesvonatok száguldhatnak Berlinben

2023. november 28. 18:26
Új metróvonalak építése helyett mágnesvasút létrehozásán gondolkodik a német főváros vezetése. Ehhez egy öt kilométeres tesztpálya építését határozták el.

Elindul a bulivillamos, újranyit a Merlin Színház – így ünnepli Budapest a 150. születésnapját

2023. október 17. 16:09
A 150 éves Budapest igazi meglepetéssel készül a városlakóknak. Tizenkét év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát, elindul a bulivillamos és új sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között.