Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól
2024. március 13. 15:58
Egyszerű és hatékony.
Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyag szennyeződést – írja a penzcentrum.hu.
![Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól](static/content/articles/10000/10203.jpg?5981430171458391)
A Science Alert-ben megjelent cikk szerint a kutatók egy egyszerű és hatékony módszert használnak fel a mikroműanyagok vízből való eltávolítására.
A Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem munkatársai által végzett kísérletek során a csapvízhez nano- és mikroműanyagokat adtak, amit ezután felforraltak majd szűrtek.
Az eredmények szerint a forralás és szűrés kombinációja – a víz minőségétől függően – akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat.
Az ásványi anyagokban gazdagabb kemény vízből magasabb arányban sikerült eltávolítani a mikroműanyagokat, ami annak köszönhető, hogy a melegítés során keletkező kalcium-karbonát bevonja a műanyag részecskéket, amelyeket egyszerűen ki lehet szűrni. Lágy víz esetében is jelentős mértékben, nagyjából 25%-ban sikerült csökkenteni a mikroműanyagok koncentrációját.
A kutatók további nanoplasztik-részecskéket is hozzáadtak a vizsgált mintákhoz, amelyek számát az eljárással szintén lényegesen csökkenteni tudták.
Mindez arra utal, hogy a forralt víz ivása hosszú távon segíthet csökkenteni az emberek mikroműanyaggal szembeni kitettségét.
A tanulmány szerzői kiemelték ennek az egyszerű stratégiának a fontosságát, hiszen képes az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatok csökkentésére.
Eddig még nem teljesen tisztázott, milyen hatást gyakorolnak ezek a részecskék az emberi szervezetre, de a korábbi kutatások összefüggést találtak bizonyos egészségügyi problémák kialakulása és a mikroműanyagok között.
A csoport most arra összpontosít, hogy tovább vizsgálja a fenti módszer alkalmazhatóságát és hatásait. Reményeik szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy a forralt víz fogyasztása globálisan is elterjedtebb gyakorlattá váljon.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Búcsút inthetünk a trappista sajtnak az infláció miatt?
2023. január 11. 10:23
Az Európában legmagasabb magyar infláció leginkább az élelmiszerárakon keresztül sújtja a lakosságot.
A magyar boltokban a legnagyobb drágulás a tejtermékeknél, azon belül is trappista sajtnál látható.
A g7.hu számolt be arról, hogy mekkora drágulás volt látható decemberben.
A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben
2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.