Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól

2024. március 13. 15:58
Egyszerű és hatékony.
 
Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyag szennyeződést – írja a penzcentrum.hu.
Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól
A Science Alert-ben megjelent cikk szerint a kutatók egy egyszerű és hatékony módszert használnak fel a mikroműanyagok vízből való eltávolítására.
 
A Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem munkatársai által végzett kísérletek során a csapvízhez nano- és mikroműanyagokat adtak, amit ezután felforraltak majd szűrtek.
 
Az eredmények szerint a forralás és szűrés kombinációja – a víz minőségétől függően – akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat.
 
Az ásványi anyagokban gazdagabb kemény vízből magasabb arányban sikerült eltávolítani a mikroműanyagokat, ami annak köszönhető, hogy a melegítés során keletkező kalcium-karbonát bevonja a műanyag részecskéket, amelyeket egyszerűen ki lehet szűrni. Lágy víz esetében is jelentős mértékben, nagyjából 25%-ban sikerült csökkenteni a mikroműanyagok koncentrációját.
 
A kutatók további nanoplasztik-részecskéket is hozzáadtak a vizsgált mintákhoz, amelyek számát az eljárással szintén lényegesen csökkenteni tudták.
 
Mindez arra utal, hogy a forralt víz ivása hosszú távon segíthet csökkenteni az emberek mikroműanyaggal szembeni kitettségét.
 
A tanulmány szerzői kiemelték ennek az egyszerű stratégiának a fontosságát, hiszen képes az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatok csökkentésére.
 
Eddig még nem teljesen tisztázott, milyen hatást gyakorolnak ezek a részecskék az emberi szervezetre, de a korábbi kutatások összefüggést találtak bizonyos egészségügyi problémák kialakulása és a mikroműanyagok között.
 
A csoport most arra összpontosít, hogy tovább vizsgálja a fenti módszer alkalmazhatóságát és hatásait. Reményeik szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy a forralt víz fogyasztása globálisan is elterjedtebb gyakorlattá váljon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak

2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
 
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.

Spórolni kezdtünk az élelmiszeren

2023. január 09. 14:06
6,7 százalékkal csökkent a bolti fogyasztás volumene a KSH adatai szerint.
 
A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg 2022 novemberében az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.