Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól

2024. március 13. 15:58
Egyszerű és hatékony.
 
Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyag szennyeződést – írja a penzcentrum.hu.
Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól
A Science Alert-ben megjelent cikk szerint a kutatók egy egyszerű és hatékony módszert használnak fel a mikroműanyagok vízből való eltávolítására.
 
A Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem munkatársai által végzett kísérletek során a csapvízhez nano- és mikroműanyagokat adtak, amit ezután felforraltak majd szűrtek.
 
Az eredmények szerint a forralás és szűrés kombinációja – a víz minőségétől függően – akár 90%-os hatékonysággal képes eltávolítani a mikroműanyagokat.
 
Az ásványi anyagokban gazdagabb kemény vízből magasabb arányban sikerült eltávolítani a mikroműanyagokat, ami annak köszönhető, hogy a melegítés során keletkező kalcium-karbonát bevonja a műanyag részecskéket, amelyeket egyszerűen ki lehet szűrni. Lágy víz esetében is jelentős mértékben, nagyjából 25%-ban sikerült csökkenteni a mikroműanyagok koncentrációját.
 
A kutatók további nanoplasztik-részecskéket is hozzáadtak a vizsgált mintákhoz, amelyek számát az eljárással szintén lényegesen csökkenteni tudták.
 
Mindez arra utal, hogy a forralt víz ivása hosszú távon segíthet csökkenteni az emberek mikroműanyaggal szembeni kitettségét.
 
A tanulmány szerzői kiemelték ennek az egyszerű stratégiának a fontosságát, hiszen képes az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatok csökkentésére.
 
Eddig még nem teljesen tisztázott, milyen hatást gyakorolnak ezek a részecskék az emberi szervezetre, de a korábbi kutatások összefüggést találtak bizonyos egészségügyi problémák kialakulása és a mikroműanyagok között.
 
A csoport most arra összpontosít, hogy tovább vizsgálja a fenti módszer alkalmazhatóságát és hatásait. Reményeik szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy a forralt víz fogyasztása globálisan is elterjedtebb gyakorlattá váljon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy újabb villányi halhatatlan

2023. december 06. 15:51
2023. december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
 

Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?

2023. március 21. 12:48
A vakcinagyártók is készülnek. Az Európai Bizottság már két beszerzési szerződést is kötött.
 
Továbbra sem csillapodik Európában a madárinfluenza járvány, az újabb fertőzések egyre nagyobb számban a tengeri madarak, főként a sirályok között terjednek. A magas patogenitású vírustörzset azonban emlősökben is kimutatták, ami egyre jobban aggasztja a szakembereket. Bár a vírus pillanatnyilag a lakosságra nem jelent veszélyt, de ez bármikor megváltozhat.