Meghosszabbítja Vaszary-kiállítását a Nemzeti Galéria

2023. január 09. 14:49
A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítja "Vaszary. Az ismeretlen ismerős" című kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). A Vaszary János két tucatnyi, mindeddig lappangó munkáját is felvonultató tárlat április 2-ig lesz látogatható.
A kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A múzeum gyűjteményében "lappangó" műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe - emlékeztet közleményében a Nemzeti Galéria.
Meghosszabbítja Vaszary-kiállítását a Nemzeti Galéria
Mint a szervezők kiemelik, Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később pedig az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott.
 
A tárlaton bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.
 
A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt főművek egészítik ki.
 
Az MNG Vaszary-tárlatában rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket minden korosztály részére - áll a közleményben.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Ilyen a csodás hóvirágszőnyeg az Alcsúti Arborétumban

2023. február 16. 15:55
Megkezdődött a sokak által várt virágzás, a hóvirágok kidugták a fejüket, az Alcsúti Arborétumban szinte virágszőnyeget képezve borítják be a földet, jelezve, hogy közeleg a tavasz.

Budavár lovagkori falai is megújulhatnak

2023. szeptember 19. 16:46
A Budai Várat délről lezáró rondella körüli várfalon mintegy nettó 1 milliárd forintból végeznek állagmegóvási munkálatokat.