Megjelent a fenyvesek réme a Magas-Tátrában

2020. július 24. 07:42
A szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes
Megjelent a fenyvesek réme a Magas-Tátrában

 

A pusztító szélviharok és a betűzőszú után újabb ellensége akadt a Tátrában található erdőségeknek: a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), írta a felvidek.ma hírportál.

A mindenevő bogarak alrendjébe tartozó nagy fenyőormányos Európától Japánig honos. Fenyvesekben él, néha tömegesen elszaporodik, s a fenyők megrágásával súlyos károkat okoz. Előszeretettel rágja a fiatal tűlevelű facsemeték kérgét, így a lucfenyőét, a borókafenyőét, vörösfenyőét vagy a jegenyefenyőét.

Fotó: Olaf Plantener/Wikimedia Commons

A kártevő ténykedéséről a Tátrai Nemzeti Park – Állami Erdők közösségi oldalán jelent meg tájékoztatás, melyből kiderül, hogy a szélvihar okozta pusztítás nyomán telepített új erdőrészeken szaporodott el ez a kártevő. A kéreg megrágása nyomán sebek keletkeznek a facsemetéken, melyeken át bejutnak a rothadást előidéző gombák.

Nagyobb kártétel esetén a fa el is pusztulhat. Az erdészek kéregcsapdákat helyeznek ki a fenyőormányos befogására a veszélyeztetett területeken, ezzel védve a fiatal facsemetéket és egyúttal figyelemmel kísérik a kártevő előfordulását is.

A nagy fenyőormányos kifejlett példánya négy évig is elélhet, miközben a szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon

2019. május 21. 08:26
 
Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon. A hatóság éves tájékoztatási kötelezettségének eleget téve, mostantól a hivatal honlapján is elérhetőek a 2018-ban folytatott ellenőrzések számadatai és azok szöveges elemzése.

Tilalom lépett életbe az országban: ezekben a megyékben mától tilos a tűzgyújtás

2020. április 04. 07:55
2020. április 3-tól – a fokozott tűzveszély miatt – hét megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés nem végezhető.