Megjelent a fenyvesek réme a Magas-Tátrában

2020. július 24. 07:42
A szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes
Megjelent a fenyvesek réme a Magas-Tátrában

 

A pusztító szélviharok és a betűzőszú után újabb ellensége akadt a Tátrában található erdőségeknek: a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), írta a felvidek.ma hírportál.

A mindenevő bogarak alrendjébe tartozó nagy fenyőormányos Európától Japánig honos. Fenyvesekben él, néha tömegesen elszaporodik, s a fenyők megrágásával súlyos károkat okoz. Előszeretettel rágja a fiatal tűlevelű facsemeték kérgét, így a lucfenyőét, a borókafenyőét, vörösfenyőét vagy a jegenyefenyőét.

Fotó: Olaf Plantener/Wikimedia Commons

A kártevő ténykedéséről a Tátrai Nemzeti Park – Állami Erdők közösségi oldalán jelent meg tájékoztatás, melyből kiderül, hogy a szélvihar okozta pusztítás nyomán telepített új erdőrészeken szaporodott el ez a kártevő. A kéreg megrágása nyomán sebek keletkeznek a facsemetéken, melyeken át bejutnak a rothadást előidéző gombák.

Nagyobb kártétel esetén a fa el is pusztulhat. Az erdészek kéregcsapdákat helyeznek ki a fenyőormányos befogására a veszélyeztetett területeken, ezzel védve a fiatal facsemetéket és egyúttal figyelemmel kísérik a kártevő előfordulását is.

A nagy fenyőormányos kifejlett példánya négy évig is elélhet, miközben a szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Március 21. egyben a Fa Világnapja is

2021. március 09. 09:30
2013. óta a Fa (azaz a faanyag) Világnapja is minden év március 21. Így egyazon napra esik, mint az Erdők Világnapja, melyet az ENSZ hirdetett meg.

Ausztráliai sivatagokban őshonos állatokat találtak Jákon

2022. június 24. 08:34
Újabb két agámát találtak Jákon, ezzel összesen már három egzotikus állatot gyűjtöttek be a Vas megyei kistelepülésen.