Megjött a nagyragadozó, jó lenne a kuvasz

2020. október 20. 09:40
Medvét láttak szombatról vasárnapra virradó éjjel Miskolc északkeleti felén, melyről a városi rendészet kamerája felvételt is készített.
Megjött a nagyragadozó, jó lenne a kuvasz

A medve a Lyukóvölgy felől érkezve a Testvériség utcában tűnt fel, majd visszafordult Északnak a Torontáli úton. A rendészek Őzugró utcánál vesztették szem elől.

 

útvonal_medve
A „miskolci” medve által érintett utcák

Lyukóvölgyben pár napja már találtak medve nyomokat a sáros talajon, illetve az egyik tanya kerítésén szőrpamacsot hagyott hátra a hívatlan vendég.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai a helyi polgárőrökkel kiegészülve folyamatos járőrszolgálatot látnak el a nappali és éjszakai időszakban egyaránt – tájékoztatta a médiát vasárnap délután Szabó Csaba László, a rendészet szolgálatvezetője. – Elsődleges célja a szolgálatnak, hogy a lakosságot tájékoztassuk arról, hogy mi a teendő, ha medvenyomokat, vagy esetleg magát a medvét észlelik.

Szeptemberben már érintettük a témát, mikor írtunk a Kuvasz- Őr Programról. A program lényege, hogy az ősi magyar kutyafajta, a kuvasz távol tartsa a ragadozókat a gazdák haszonállataitól, illetve a birtoktól.

A hazánkban előforduló nagyragadozók közül a barna medve a legjobban kóborló faj, jellemzően csak átutazóban jelenik meg. A bocsok télen születnek, és kétéves korukig anyjukkal maradnak.

 

éjszakai látogató Miskolcon
A Miskolci Önkormányzati Rendészet felvétele

 

A szakemberek kérik, hogy amennyiben medvét észlelnek, vagy medvenyomokat látnak, jelezzék azt

  • a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak a +3630/861-3808-as vagy
  • a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek az ingyenesen hívható +3680/460-046-as telefonszámon.

A medvével történő találkozást mindenképpen kerüljük, amennyiben erre nincs lehetőség érdemes az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület weboldalán leírt szabályokat betartani.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Nők 40 nyugdíj: kik vehetik igénybe 2019-ben?

2019. február 21. 08:22
2012-től,  így 2019-ben  is csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől állapítható meg öregségi nyugdíj. Korábbi időpontban egyedül a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetősége áll rendelkezésre – olvasható a szakértő cikke az ado.hu-n.

Brüsszel miatt nem emelhet bért a Magyar Posta

2020. július 20. 07:46
Nem emelhet bért a Magyar Posta, a vállalat „Brüsszel jóindulatára vár”, mivel meg van kötve a keze – mondta Schamschula György vezérigazgató a Magyar Nemzetnek. A hétfői lapszámban felidézték, hogy hétvégén tüntettek a szakszervezetek.