Megjött a nagyragadozó, jó lenne a kuvasz

2020. október 20. 09:40
Medvét láttak szombatról vasárnapra virradó éjjel Miskolc északkeleti felén, melyről a városi rendészet kamerája felvételt is készített.
Megjött a nagyragadozó, jó lenne a kuvasz

A medve a Lyukóvölgy felől érkezve a Testvériség utcában tűnt fel, majd visszafordult Északnak a Torontáli úton. A rendészek Őzugró utcánál vesztették szem elől.

 

útvonal_medve
A „miskolci” medve által érintett utcák

Lyukóvölgyben pár napja már találtak medve nyomokat a sáros talajon, illetve az egyik tanya kerítésén szőrpamacsot hagyott hátra a hívatlan vendég.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai a helyi polgárőrökkel kiegészülve folyamatos járőrszolgálatot látnak el a nappali és éjszakai időszakban egyaránt – tájékoztatta a médiát vasárnap délután Szabó Csaba László, a rendészet szolgálatvezetője. – Elsődleges célja a szolgálatnak, hogy a lakosságot tájékoztassuk arról, hogy mi a teendő, ha medvenyomokat, vagy esetleg magát a medvét észlelik.

Szeptemberben már érintettük a témát, mikor írtunk a Kuvasz- Őr Programról. A program lényege, hogy az ősi magyar kutyafajta, a kuvasz távol tartsa a ragadozókat a gazdák haszonállataitól, illetve a birtoktól.

A hazánkban előforduló nagyragadozók közül a barna medve a legjobban kóborló faj, jellemzően csak átutazóban jelenik meg. A bocsok télen születnek, és kétéves korukig anyjukkal maradnak.

 

éjszakai látogató Miskolcon
A Miskolci Önkormányzati Rendészet felvétele

 

A szakemberek kérik, hogy amennyiben medvét észlelnek, vagy medvenyomokat látnak, jelezzék azt

  • a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak a +3630/861-3808-as vagy
  • a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek az ingyenesen hívható +3680/460-046-as telefonszámon.

A medvével történő találkozást mindenképpen kerüljük, amennyiben erre nincs lehetőség érdemes az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület weboldalán leírt szabályokat betartani.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Koronavírusos a gyermekem osztálytársa. A családunk is karanténba kerül?

2020. szeptember 30. 10:02
Az iskolákba, óvodákba október 1-től csak hőmérséklet-ellenőrzés után lehet belépni, légúti tünetekkel (köhögés, orrfolyás, stb.), hőemelkedéssel nem. A vírus viszont tünetmentes gyermekekben is jelen lehet és fertőzhet. Mi történik, mi a teendő, ha egy gyerekről kiderül, hogy covid-vírussal fertőzött? Dr. Spányik Andrást, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatóját kérdeztük.

Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. március 18. 07:47
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.