Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka

2023. szeptember 25. 15:18
Akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatunk az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken, Mosonszentmiklóson, a Településfásítási Program őszi ültetési időszakának nyitóeseményén.
Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának népszerűsége töretlen az önkormányzatok körében. A januári igénylés során erre az évre 13 fafajból összesen 10 ezer fa állt rendelkezésre, amelyből tavasszal és ősszel mintegy 450 település zöldülhet. Ezzel a program indulása óta csaknem 1500 olyan település jut ingyenesen fához, amelynek lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt. Mindez azt mutatja, hogy erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, aminek támogatásában a kormány és a szaktárca is partner. Mindazonáltal a Településfásítási program nem csupán önmagában érdekes és fontos, hanem a 2019-ben elindított Országfásítási Program részeként is. A meglévő erdeink turisztikai szerepének erősítése mellett kiemelt célkitűzésünk ugyanis a fával borított területek nagyságának növelése – tette hozzá.
 
Nagy István kitért arra is, hogy a rendelkezésre álló 10 ezer sorfából a tavaszi ültetési időszakban eddig 2 ezer találta már meg a helyét az ország 95 településén, 8 ezret pedig november végéig, december elejéig fognak kiszállítani a további 345 nyertes településnek.
A program indulása óta az első és második ütemben, valamint a harmadik ütem tavaszi ültetési időszakában már 38 ezer sorfát szállított ki mind a 19 vármegyébe a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészete – sorolta a miniszter. Kifejtette, a nyertes pályázók elégedettségét mutatja, hogy a parkerdészetben 6-7 évig nevelkedő, a pályázaton elnyert konténeres csemeték mellé többször vásárolnak továbbiakat, kiegészítve a fasort, vagy cserjékkel bővítve a településfásítást. A kezdeményezés szakmaisága azáltal is mindvégig biztosított, hogy koordinátorként részt vesznek benne az Országos Erdészeti Egyesület és a helyi állami erdészeti társaságok szakemberei.
A tárcavezető arról is beszélt, hogy az őszi időszakra igénylő legkisebb lélekszámú település a Baranya vármegyei Bürüs, 41 lakóval, a legnagyobb pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Edelény, 9159 lakossal.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Megszavazták: jön a bolti ingyenes készpénzfelvétel, és két új meglepetéssel is kedveskedik a kormány

2022. december 09. 11:11
Most már biztos: havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - feltéve persze, ha a boltok is bevezetik a szolgáltatást, amire ma még alig akad példa itthon. Ám emellett egy másik fontos területen is döntés született: a QR-kódos azonnali fizetések és a fizetési kérelmek nem csak tranzakciós illetéktől lettek mentesek a közelmúltban, hanem a minap megszavazott törvénymódosítás értelmében ingyenesek, banki díj- és költségmentsek lesznek.
 

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

2023. március 21. 11:18
Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.