Megkezdődött az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény vitája

2021. november 11. 11:41
Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját szerdán az Országgyűlés.
Megkezdődött az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény vitája

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéban Nagy István agrárminiszter arról beszélt: a hazai agrárium meghatározó többségét kis- és középvállalkozásokat működtető őstermelők adják, akiknek támogatása elengedhetetlen az ágazat további fejlődése szempontjából. Kiemelte: a gazdák átlagéletkora egyre magasabb, különösen érvényes ez a kisebb gazdaságokra, ráadásul a generációváltásnak Magyarországon nincsen meg a hagyománya, bejáratott rendje. Lehetővé tesszük az apáknak, hogy gyönyörködjenek fiaik keze munkájának eredményében - összegezte az előterjesztés célját az agárminiszter. Célként azt említette, hogy a generációs megújulást elősegítve támogassák a gazdaságok modernizációját, ösztönözzék azok együttműködésekbe kapcsolódását, ezen keresztül pedig azt, hogy a lakosságot minél szélesebb körben lehessen ellátni hazai termékekkel.

Nagy István arról beszélt: a most bevezetendő jogi megoldással - adásvétel, ajándékozás, tartási vagy járadékszerződés formájában - úgy veheti majd át a legalább tíz évvel fiatalabb új tulajdonos a birtokot, hogy jelentősen csökken ennek adminisztrációs terhe. Megemlítette: az átíratások napjainkban akár 8-10 hónapig is eltarthatnak. Az agrárminiszter közölte, az új keretszabályozás 2023. január 1-jén lép életbe, így elegendő idő áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy kialakítsák a gyakorlati alkalmazás peremfeltételeit.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

2021. január 25. 09:48
Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Roma tinikből képeznék bentlakásos iskolákban a jövő gazdálkodóit

2019. március 14. 07:35
Nagy volumenű roma felzárkóztatási programon agyalnak az Agrárminisztériumban, amivel megoldanák a vidéki munkaerőhiányt, és egyben a cigányságnak is kitörési lehetőséget teremtenének – derül ki a hvg.hu birtokába került munkaanyagból. Az Agroma-program akár már jövőre indulhatna, feltéve, hogy az Emmi és az összes érintett tárca is a javaslat mellé áll, plusz az Orbán-kormány még pénzt is ad a megvalósításra. A javaslat egyik megálmodója szerint ezzel végre stabil munkahelyhez juttatnák a romákat, és szó sincs arról, hogy a tervben szereplő bentlakásos szakközépiskolákkal kiszakítanák a résztvevőket a családjukból.