Megkezdődött az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény vitája

2021. november 11. 11:41
Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját szerdán az Országgyűlés.
Megkezdődött az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény vitája

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéban Nagy István agrárminiszter arról beszélt: a hazai agrárium meghatározó többségét kis- és középvállalkozásokat működtető őstermelők adják, akiknek támogatása elengedhetetlen az ágazat további fejlődése szempontjából. Kiemelte: a gazdák átlagéletkora egyre magasabb, különösen érvényes ez a kisebb gazdaságokra, ráadásul a generációváltásnak Magyarországon nincsen meg a hagyománya, bejáratott rendje. Lehetővé tesszük az apáknak, hogy gyönyörködjenek fiaik keze munkájának eredményében - összegezte az előterjesztés célját az agárminiszter. Célként azt említette, hogy a generációs megújulást elősegítve támogassák a gazdaságok modernizációját, ösztönözzék azok együttműködésekbe kapcsolódását, ezen keresztül pedig azt, hogy a lakosságot minél szélesebb körben lehessen ellátni hazai termékekkel.

Nagy István arról beszélt: a most bevezetendő jogi megoldással - adásvétel, ajándékozás, tartási vagy járadékszerződés formájában - úgy veheti majd át a legalább tíz évvel fiatalabb új tulajdonos a birtokot, hogy jelentősen csökken ennek adminisztrációs terhe. Megemlítette: az átíratások napjainkban akár 8-10 hónapig is eltarthatnak. Az agrárminiszter közölte, az új keretszabályozás 2023. január 1-jén lép életbe, így elegendő idő áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy kialakítsák a gyakorlati alkalmazás peremfeltételeit.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Pályázati pénzek zúdulnak az agrárszektorra

2021. október 19. 10:42
A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj racionalizálni az anyagkijuttatást a mezőgazdaságban, azaz cél-és okszerűen kell műtrágyázni, növényvédelmi kezeléseket folytatni, kizárólag ott, ahol arra szükség van.

Az agráriumban is egyre nagyobb a digitális információk szerepe

2020. február 17. 08:20
2020 február 12. – Digitális Információ Szolgáltatás és Technológia Fejlesztés címmel tartott konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), 2020. február 12-én, Gödöllőn, a Szent István Egyetemen.