Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban

2023. június 29. 13:14
A tavalyi hiányt az idén bőség követi.
 
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac "láthatatlan keze" – írja a fruitveb.hu
 
A vöröshagymát nem lehet mással helyettesíteni
Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására az EastFruit elemzői szerint.
Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban
Annak ellenére is, hogy a termékre nagy az igény, számos közép-ázsiai országban már most 15-20%-kal mérséklődött az átlagár – mindez úgy, hogy Törökország továbbra sem oldotta fel az exporttilalmat.
 
A hagyma olyan különleges termék, amelynek igen alacsony az árrugalmassága, azaz a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Fordítva is ugyanez a helyzet: ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle – írja a fruitveb.hu
vöröshagyma
A hagymának alacsony az árrugalmassága
 
A hagyma piaci árában óriási a fluktuáció
Ha a termékből csak egy kis hiány is tapasztalható, az árak addig fognak emelkedni, amíg még jövedelmező olyan országokból importálni, ahol a fogyasztók nem tudnak hasonló árat megfizetni.
 
Ijesztő példa erre idén Egyiptom,  amely a téli-tavaszi időszak alatt Európa legnagyobb beszállítója lett úgy, hogy a helyi lakosok már nem tudtak vásárolni, mivel nem tudták megfizetni az európai fogyasztók által diktált csillagászati árakat.
 
Abban az esetben viszont, ha túl sok hagyma van a piacon, a termék "még ajándékba sem kell". Ukrajnában például a háború kitörése előtt többször is előfordult, hogy a betakarítást követően tavasszal, vagy nyáron a hónapokig tárolt vöröshagyma-készleteket meg kellett semmisíteni, mivel akármilyen olcsón kínálták a piacokon, senkinek sem kellett – olvasható a cikkben.
 
Nagy a valószínűsége, hogy a 2023/2024-es hagymaszezonban a tavalyi hiányt követően ez a forgatókönyv valósul majd meg. Ukrajna kivétel, mivel az országban a belföldi termelő- és tárolókapacitás 80%-a megsemmisült a háború miatt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Minél érettebb, annál zamatosabb! Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse

2023. május 25. 12:24
A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat sajtóworkshopján utánajártunk, mit érdemes tudni a friss hazai szamócáról.

Ez a megbeszélés mindenkire jelentős hatással lesz

2023. május 17. 21:02
A Tej Terméktanács és a GVH egyeztet a nyers tej áráról.
 
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői.
 
A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján.