Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban

2023. június 29. 13:14
A tavalyi hiányt az idén bőség követi.
 
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac "láthatatlan keze" – írja a fruitveb.hu
 
A vöröshagymát nem lehet mással helyettesíteni
Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására az EastFruit elemzői szerint.
Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban
Annak ellenére is, hogy a termékre nagy az igény, számos közép-ázsiai országban már most 15-20%-kal mérséklődött az átlagár – mindez úgy, hogy Törökország továbbra sem oldotta fel az exporttilalmat.
 
A hagyma olyan különleges termék, amelynek igen alacsony az árrugalmassága, azaz a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Fordítva is ugyanez a helyzet: ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle – írja a fruitveb.hu
vöröshagyma
A hagymának alacsony az árrugalmassága
 
A hagyma piaci árában óriási a fluktuáció
Ha a termékből csak egy kis hiány is tapasztalható, az árak addig fognak emelkedni, amíg még jövedelmező olyan országokból importálni, ahol a fogyasztók nem tudnak hasonló árat megfizetni.
 
Ijesztő példa erre idén Egyiptom,  amely a téli-tavaszi időszak alatt Európa legnagyobb beszállítója lett úgy, hogy a helyi lakosok már nem tudtak vásárolni, mivel nem tudták megfizetni az európai fogyasztók által diktált csillagászati árakat.
 
Abban az esetben viszont, ha túl sok hagyma van a piacon, a termék "még ajándékba sem kell". Ukrajnában például a háború kitörése előtt többször is előfordult, hogy a betakarítást követően tavasszal, vagy nyáron a hónapokig tárolt vöröshagyma-készleteket meg kellett semmisíteni, mivel akármilyen olcsón kínálták a piacokon, senkinek sem kellett – olvasható a cikkben.
 
Nagy a valószínűsége, hogy a 2023/2024-es hagymaszezonban a tavalyi hiányt követően ez a forgatókönyv valósul majd meg. Ukrajna kivétel, mivel az országban a belföldi termelő- és tárolókapacitás 80%-a megsemmisült a háború miatt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?

2023. február 27. 10:51
A magas koleszterinszint még véletlenül sem azt jelzi, amire elsőként gondolnánk. Valójában nagyon is sok előnye van annak, ha kiderül, mert rávilágít arra, hogy mi is történik a szervezetünkben.
Szegény koleszterin egy égbekiáltóan nagy félreértés miatt hosszú évtizedek óta szidott és elmarasztalt. Pedig ha sejtenénk mennyire fontos számunkra, milyen rengeteg módon segíti az egészségünket és az életünket megóvni, hálával telt szívvel gondolnánk rá.

Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.