Megújult a Széchenyi István Egyetem Deák téri oktatási épülete Mosonmagyaróváron

2023. december 14. 15:11
A KEHOP-5.2.2-16-2017-00110 számú, a Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése című projekt keretében, az Egyetem és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma 7 340 000 000 Ft 100%-os támogatásintenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült az Egyetem épületeinek energiahatékony felújítása érdekében.
Megújult a Széchenyi István Egyetem Deák téri oktatási épülete Mosonmagyaróváron
A projekt keretében – 16 további győri és mosonmagyaróvári egyetemi épület energetikai korszerűsítése mellett – megvalósult a Mosonmagyaróvár Deák téri oktatási épület energiahatékony korszerűsítése is. Az épület több belső korszerűsítésen átesett már, azonban a mostani, 220,9 millió Ft támogatásból megvalósuló energiahatékonysági felújítás ezek közül a legjelentősebb. A felújítás során megtörtént a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelése továbbá összesen 55 db fa- és fémszerkezetű, elavult nyílászáró cseréje.
PR cikk kép
A megújult épületet a nemzeti színű szalag átvágásával Hanczné dr. Lakatos Erika, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának innovációs dékánhelyettese, Szabó Gyula, a kivitelező Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. ügyvezetője, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Nyúl Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár és dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke avatta fel.-Fotó: Adorján András
A felújított épület átadó és KEHOP projektzáró ünnepségére december 8-án került sor.
 
Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a város nevében mondott köszönetet a felújításban közreműködőknek.  A magyaróvári egyetem jó és bátor döntésének nevezte a Széchenyi István Egyetemmel létrejött fúzióját, melynek következményeként az óvári kar új lehetőségekkel bővült, gazdagodott, szépült, fejlődött.
 
Aláhúzta: Mosonmagyaróvár város és a Széchenyi István Egyetem újabb közös mérföldkövéhez érkeztünk. Egy olyan,  műemléki környezetben található épület újult meg, amely méltán központi helyet foglal el a város szívében. Úgy fogalmazott: A város gazdasági megerősödésének, újjászületésének húzó ágazata lett az egyetem épületeiben történt magas színvonalú fejlesztés-sorozat.
 
Emlékeztetett: Több, mint kétszáz évvel ezelőtt az egyetem volt az, amely a város életét alapjaiban meghatározta és a várost fejlődési pályára állította. Ez ma sincs másképp, hiszen a város legszebb épületének felújítását ünnepeljük.
Megújult a Széchenyi István Egyetem Deák téri oktatási épülete  Mosonmagyaróváron – Nagy István
A miniszter a továbbiakban kiemelte a Szabó és Társa Kft. eredményeit, akik mindezt a kivitelezést véghezvitték, mert országos szinten is ők azok, akik a legjobban ismerik, értik ezen régi, ódon falak korszerű technológiával való felújítási rendszereinek megvalósítását.
 
A tárcavezető megjegyezte: Ma a város jövőképét, gazdasági fejlődését, társadalomban betöltött szerepét hangsúlyozzuk, mely az elkövetkező években a magyar agráriumban, élelmiszeriparban még nagyobb szerephez jut. Ezek a beruházások mind ezen célok elérését szolgálják.
 
Hanczné Dr. Lakatos Erika dékánhelyettes köszöntőjében elmondta: Az Egyetem stratégiai célkitűzése a fenntarthatósághoz való hatékony hozzájárulás. A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Kara az év minden egyes napján ezt szolgálja. Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk fenntarthatósági törekvéseit nemzetközi szinten is elismerik. Intézményünk hat fenntarthatósági világranglista előkelő helyén is szerepel, így a világ egyetemeinek legjobb 5 %-ba tartozik.
 
Kiemelte: A fenntarthatóság kérdése napjainkban fontosabb, mint eddig bármikor. Ezért is elengedhetetlen, hogy a cél érdekében továbbra is együttműködésben dolgozzunk. Ehhez nyújt megszépült, energiahatékony környezetet Deák téri épületünk.
Megújult a Széchenyi István Egyetem Deák téri oktatási épülete  Mosonmagyaróváron – Nagy István
Nyúl Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: Olyan középületek vagy közfunkciót is ellátó egységek megvalósítása történik a felújítási program részeként, melyek a városképet is alapvetően befolyásolják. Azt szeretnénk elérni, hogy a felújítások funkcionálisan, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági és esztétikai szempontból is a lehető legmagasabb minőséget képviseljék, hiszen olyan feladatoknak adnak otthont, melyek mindannyiunk javát szolgálják.
 
Felhívta a figyelmet az ágazati jogszabály-változásokra, melyek mind azon szempontrendszer érvényesítését szolgálják, mely alapján az öröklött építészeti javakkal valamint az ezután megteremtett építészeti javakkal is maximálisan és minőségi módon tudjanak foglalkozni. Hozátette: Mindezek  alapjaiban határozzák meg a következő évtized fejlesztési irányait.
 
forrás: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/

Kapcsolódó cikkek

Mi a szántóföldön a tájképi elem és hogyan befolyásolja a támogatásokat?

2023. február 10. 13:31
Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében.
 
Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – mondta előadásában Feldman Zsolt febr. 2.-án, a Komáromban tartott fórumon.
 

Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak

2024. május 10. 17:01
A ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, a borókaszú ellen sikerült magyar kutatóknak vegyszer nélküli védekezési módszert megalkotniuk. A HUN-REN ATK kutatói a rangos Journal of Applied Entomology folyóiratban közölték eredményeiket.
A borókaszú inváziós fajként terjed Európa-szerte. A tuják megrágásán túl a ciprusrák kórokozójának vektora is, emiatt a tömeges felszaporodása jelentős gazdasági kárral jár.