Megvédjük az élelmiszer-szuverenitást és a magyar gazdák érdekeit

2024. január 08. 14:49
A kormány 2024-ben is megvédi Magyarország élelmiszer-szuverenitását és a magyar gazdák érdekeit - jelentette ki az agrárminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videós bejegyzésben szombaton.
Megvédjük az élelmiszer-szuverenitást és a magyar gazdák érdekeit
Nagy István úgy fogalmazott, hogy ez stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt fontosságú.
 
A kormány és a gazdák szövetsége olyan szilárd és biztos alapot teremt, amelyre bátran lehet építeni 2024-ben is - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy közös erőfeszítésekkel, a nehéz piaci és gazdasági helyzetben is sikerült a termelők finanszírozásának hátterét biztosítani.
 
Az új agrárpályázatok megindításával tovább erősödhet a magyar gazdaságok versenyképessége, amely a magyar élelmiszerellátás megerősítéséhez is szükséges - hangoztatta.
 
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz-ukrán háború miatt megváltozott agrárpiaci folyamatok arra késztetnek, hogy minden lehetséges uniós fórumon fellépjenek a magyar gazdák érdekeinek védelmében. Meggyőződése szerint ez az egész európai élelmiszer-szuverenitás megőrzését is szolgálja.
 
Nagy István szerint Ukrajna esetleges felvétele az Európai Unióba rosszul előkészített és sok kárt okozhat a gazdáknak, veszélyeztetné az európai termelők megélhetését, tekintettel arra, hogy az európai gazdák nem tudnak versenyezni "a nyugati nagytőke tulajdonában álló és több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal", amelyek - a miniszter megfogalmazása szerint - jóval enyhébb szabályok szerint termelhetnek.
 
A tárcavezető ismertetése szerint 2023-ban a magyar gazdálkodók számára 1300 milliárd forintnyi támogatást nyújtottak, ami "soha nem látott összeg" és óriási segítséget jelent a magyar vidék számára, 2027-ig pedig további 2900 milliárd forintnyi forrás áll a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás rendelkezésére, ugyanis a 600 milliárdos uniós vidékfejlesztési támogatást a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki.
 
A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság mindig akkor volt erős, amikor szereplői ügyesen alkalmazkodtak az őket körülvevő környezet változékonyságához, ezt az alkalmazkodást pedig 2024-ben a piaci szereplők közötti valós, érdekalapú és tartós együttműködésekkel kell kiegészíteni, hiszen "jóval nagyobb és erősebb nemzetközi gazdasági erőkkel szemben kell megnyerni a versenyt".
 
A kormány politikája, a következő időszak agrárpolitikai lépései és intézkedései ebben kívánnak ösztönzést és segítséget nyújtani az ágazat szereplői számára - tette hozzá.
Nagy István szerint nem lehetnek eléggé hálásak a magyar gazdáknak, hiszen munkájuknak köszönhetően képes a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ellátni friss és biztonságos élelmiszerrel a magyar családokat, az egész országot.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 01. 14:39
Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.
 
Pár évvel ezelőtt azért kezdett kemény harcba a magyar agrárkormányzat az – elsősorban nyugati – élelmiszergyártókkal, mivel azok a meglátása szerint eltérő minőségű termékeket szállítottak a mi piacunkra, mint az otthoniakra.

Nem hiszed el, miből állítottak elő vanilint

2024. június 03. 11:53
A felfedezés forradalmi jelentőségű lehet valamennyi felhasználó iparág számára.
 
A vanília a világ egyik legdrágább fűszernövénye, a belőle készült vanilin kivonat pedig talán a legnagyobb mennyiségben használt ételízesítő, illetve kozmetikai alapanyag.