Mélységekbe ránthatja a szója árát az idei rekordtermés

2023. június 01. 12:30
Ebben az évben szójából 400 millió tonna fölötti termés várható.
 
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) előrejelzése szerint a világ szójatermése ebben az évben várhatóan meghaladja a 400 millió tonnát, ami 30 millió tonnával több az egy évvel korábbinál, és abszolút történelmi rekordot jelent – íjra az agrarheute.com.
Mélységekbe ránthatja a szója árát az idei rekordtermés
A jelzett mennyiségből Brazília előreláthatólag 163 millió, az elmúlt évinél magasabb átlagtermést elérő USA pedig közel 123 millió tonnás országon belüli rekorddal veszi ki a részét, sőt Argentína termése is eléri az 48 millió tonnát, az országban uralkodó kedvezőtlen időjárás és a tavalyihoz viszonyított erős csökkenés ellenére.
 
Ezek alapján Brazília egyre jobban stabilizálja vezető helyét a legnagyobb szójatermesztő országok között. Nem lebecsülendő a mintegy 14 millió tonnás eredményt váró Kína termése sem, amely egyébként szójából a világ legnagyobb importőre.
 
Jelentős mennyiséget állít elő India, és az említetteken kívül néhány más latin-amerikai ország is. A profit minden áron történő hajszolása, és a nagy termelő országok közötti versengés azonban oda vezetett, hogy az idei globális termés a jelenleg becsült világkeresletet mintegy 24 millió tonnával meghaladja, amit várhatóan csak bizonyos árcsökkentéssel lehet levezetni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

WAPA 2023 prognózis: 3,3%-kal csökken idén az EU almatermése

2023. augusztus 03. 12:30
A tavaly rekordévet záró Lengyelországban 500 ezer tonnával lesz kevesebb alma, nálunk a rossz előző év után megduplázódhat a termés.

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

2023. március 10. 09:59
Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.
 
A F-AirGo berendezés erősen leegyszerűsítve egy traktor vontatta, erős ventilátor, ami 17 méter magasból szív le óránként körülbelül 100 ezer köbméter meleg levegőt és kétoldalt 20-24 méterre fújja ki.
A fagyvédelem azon alapszik, hogy kisugárzási fagy esetén a magasabb légrétegek jó néhány Celsius-fokkal melegebbek, mint a talajszinten mérhető hőmérséklet, és ezt a levegőt lehet bekeverni a növényállomány légterébe.