Mérgezés okozta a halak pusztulását

2023. szeptember 07. 16:22
Tömeges halpusztulást tapasztaltak a horgászok és a fürdőzők a Bánki-tó vizében. Az első vizsgálatok alapján bomló szerves anyagok okozhatták a kopoltyúsok halálát, de ezek az emberre nem veszélyesek.
 
A facebook-on, Bánk község hivatalos oldalán közleményében a falu önkormányzata kitért a részletekre. Ebben elsőként megnyugtattak mindenkit, hogy a kialakult helyzet a strandolókra, nyaralókra, a fürdőzőkre, a vízen sportolókra nem jelent veszélyt.
 
Mérgezés okozta a halak pusztulását
A szakemberek a részleteket vizsgálva előzetesen arra az álláspontra jutottak, hogy a mélyebb tavaknál – mint amilyen a bánki is – előfordulhat, hogy a tó fenekén összegyűlt üledékből, bomló szerves anyagokból kén-hidrogén (kémiai nevén hidrogén-szulfid) szabadul fel, ami beleoldódik a vízbe. Az anyag a halakra egyértelműen mérgező hatású. A jelenség kiváltó oka egyelőre még bizonytalan, ezt további alapos laborvizsgálatok igazolhatják, de a körülmények alakulásában az elmúlt hét forróságát gyors ütemben felváltó lehűlés, a megérkező erős hidegfront is kiválthatta.
 
A közlemény hozzáfűzi, a mélyebb vízrétegekbe kevesebb napfény jut, emiatt kisebb mértékű fotoszintetizálásra képes az algaállomány, így kevesebb oxigén termelődik, amit csak súlyosbít, hogy a kén-hidrogén tulajdonsága a nagyobb léptékű oxigénelvonás, és az éltető elem fokozottabb csökkenése szintén halpusztulást okozhat.
Pénteken megkerestük Torma Andreát, a település polgármesterét, aki hangsúlyozta, az önkormányzat és a helyi horgászegyesület tagsága mindent megtesz azért, hogy kezeljék a kialakult helyzetet. A vízfelület frissítése érdekében egy szivattyút működtetnek, illetve a munkálatok idejére kölcsönbe kaptak még egyet a rétsági tűzoltóságtól. Más eszközökkel is igyekeznek javítani az állapotokat, jet-ski járművekkel szellőztetik a vizet, így minél előbb távozhatnak a káros gázok, ezen kívül két levegőbefúvó berendezés is üzemel. A polgármester kijelentette, a tapasztalatok szerint a gyors intézkedések már most megtették hatásukat.
 
Hűvösebbre fordult az időjárás, javult a víz oxigénszintje
 
Dr. Hegyi Árpád, a gödöllői Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem oktatója, a tó minőségét folyamatosan felügyelő halászati szakember helyben végzett mérései alapján javult az oxigénszint, és remélhetőleg hamar helyreáll az eredeti ökoszisztéma. Jelenleg a horgászegyesület segítségével a  halak maradványait távolítják el a tóból, a felmérések szerint több mázsára rúg a pusztulás aránya. Torma Andrea végezetül köszönetet nyilvánított mindenkinek, akik közreműködtek a természeti veszélyhelyzet elhárításában.
 
forrás: agrotrend.hu / nool.hu

Kapcsolódó cikkek

NÉPSZERŰ KIRÁNDULÓHELYEK ÉS TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK A VÉRTESBEN

2023. július 03. 13:41
Három vármegyét és öt erdészeti tájat érintően gazdálkodik a Vérteserdő Zrt. A mintegy 46.200 ha működési terület két fő egysége a Gerecse és a Vértes mészkő tömbje, amelyhez nyugatról a Győr-Tatai-teraszvidék, délnyugatról a Császári-dombság és a Súri-Bakonyalja kapcsolódik. A Társaság négy erdészeti igazgatósága Magyarország egyik legváltozatosabb domborzati, termőhelyi tájegységeit fedi le.

Nárciszpompa a Budai Arborétumban

2023. április 18. 09:22
A nárcisz népszerű hagymás növény, virágai többnyire fehér, világos- és narancssárga színekben pompáznak. Fajtái 12 csoportba (divízióba) sorolhatók, a sárga trombitanárciszok már március közepén nyílnak. Ültethetők kertekbe, termeszthetők és hajtathatók vágott virágként, az apróbb termetűek pedig sziklakertben vagy balkonládában is jól mutatnak.