Mérgezés okozta a halak pusztulását

2023. szeptember 07. 16:22
Tömeges halpusztulást tapasztaltak a horgászok és a fürdőzők a Bánki-tó vizében. Az első vizsgálatok alapján bomló szerves anyagok okozhatták a kopoltyúsok halálát, de ezek az emberre nem veszélyesek.
 
A facebook-on, Bánk község hivatalos oldalán közleményében a falu önkormányzata kitért a részletekre. Ebben elsőként megnyugtattak mindenkit, hogy a kialakult helyzet a strandolókra, nyaralókra, a fürdőzőkre, a vízen sportolókra nem jelent veszélyt.
 
Mérgezés okozta a halak pusztulását
A szakemberek a részleteket vizsgálva előzetesen arra az álláspontra jutottak, hogy a mélyebb tavaknál – mint amilyen a bánki is – előfordulhat, hogy a tó fenekén összegyűlt üledékből, bomló szerves anyagokból kén-hidrogén (kémiai nevén hidrogén-szulfid) szabadul fel, ami beleoldódik a vízbe. Az anyag a halakra egyértelműen mérgező hatású. A jelenség kiváltó oka egyelőre még bizonytalan, ezt további alapos laborvizsgálatok igazolhatják, de a körülmények alakulásában az elmúlt hét forróságát gyors ütemben felváltó lehűlés, a megérkező erős hidegfront is kiválthatta.
 
A közlemény hozzáfűzi, a mélyebb vízrétegekbe kevesebb napfény jut, emiatt kisebb mértékű fotoszintetizálásra képes az algaállomány, így kevesebb oxigén termelődik, amit csak súlyosbít, hogy a kén-hidrogén tulajdonsága a nagyobb léptékű oxigénelvonás, és az éltető elem fokozottabb csökkenése szintén halpusztulást okozhat.
Pénteken megkerestük Torma Andreát, a település polgármesterét, aki hangsúlyozta, az önkormányzat és a helyi horgászegyesület tagsága mindent megtesz azért, hogy kezeljék a kialakult helyzetet. A vízfelület frissítése érdekében egy szivattyút működtetnek, illetve a munkálatok idejére kölcsönbe kaptak még egyet a rétsági tűzoltóságtól. Más eszközökkel is igyekeznek javítani az állapotokat, jet-ski járművekkel szellőztetik a vizet, így minél előbb távozhatnak a káros gázok, ezen kívül két levegőbefúvó berendezés is üzemel. A polgármester kijelentette, a tapasztalatok szerint a gyors intézkedések már most megtették hatásukat.
 
Hűvösebbre fordult az időjárás, javult a víz oxigénszintje
 
Dr. Hegyi Árpád, a gödöllői Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem oktatója, a tó minőségét folyamatosan felügyelő halászati szakember helyben végzett mérései alapján javult az oxigénszint, és remélhetőleg hamar helyreáll az eredeti ökoszisztéma. Jelenleg a horgászegyesület segítségével a  halak maradványait távolítják el a tóból, a felmérések szerint több mázsára rúg a pusztulás aránya. Torma Andrea végezetül köszönetet nyilvánított mindenkinek, akik közreműködtek a természeti veszélyhelyzet elhárításában.
 
forrás: agrotrend.hu / nool.hu

Kapcsolódó cikkek

Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban

2024. január 15. 16:32
A Kálvária-kápolna a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején áll. A neoromán stílusú kápolna 1900-ban épült.

Hamarosan rajzanak a szentjánosbogarak

2023. június 09. 14:00
Az Alcsúti Arborétumban minden júniusban hatalmas látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Bogár- és időjárásfüggő jellegéből adódóan pontos dátum nem hirdethető meg előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!
 
Az Alcsúti Arborétum honlapján egyelőre annyi információ olvasható, hogy június második felében várható a rajzás;
Facebook-oldalukon pedig azt ígérik, hogy hamarosan részletes információval szolgálnak.