Mesevilággá változott a behavazott nógrádi falu erdősége

2023. december 08. 15:58
A több, mint 20 centis hódunna igazi mesevilággá változtatta nem csak a kicsiny falut, hanem az azt őrző hegyeket és erdőket is.
 
Mesevilággá változott a behavazott nógrádi falu erdősége
Van egy kis falu az Északi-középhegységben, ami egy különleges szépségű völgyben helyezkedik el. A falucskát a Karancs és a Sátoros hegy védi, melyek hatalmas erdőségei gazdag élővilággal büszkélkedhetnek. Mint arról már a Sokszínű vidéken beszámoltunk, az itt élők egy fotópályázat keretein belül is megmutatták az otthonuk szépségeit és természeti kincseit. Az árnyas völgyek, az erdei tisztások, a fák rengetege és a kényelmesen terpeszkedő mezők rengeteg növénynek és állatnak adnak otthont, amire az itt élők joggal lehetnek büszkék.
November végén Somoskőújfaluban is átvette az ősz helyét a tél, az igazi hóval fedett, rég nem látott tél. Egy teljes napon és éjszakán át csak a hópihék vidám kacagása és a madarak neszezése törte meg a hatalmas erdők fagyos némaságát. A fák, a bokrok ágain vastag dunna pihent, melynek súlya nehéz koloncként ülte meg őket, gallyaikat lehúzva, elnehezítve.
 
Magasan, fenn a sudarakban éhes csőrű madarak motoztak, nyomukban pedig ezernyi hópihe indul meg a föld felé, hogy a talajon pihenő vastag hódunnát még vastagítani tudják. Péntek reggelre a hóréteg vastagsága meghaladta a húsz centimétert, ami igazi mesevilággá változtatta nem csak a kicsiny falut, hanem az azt őrző hegyeket és erdőket is. Napközben a havazás esőre váltott, de a hó tartotta magát és nem engedte, hogy az enyhülés magával vigye az ünnepi felöltőt.
 
Ebben a téli mesevilágban pedig igazi kincsek lapulnak, hiszen az erdő élete nem áll meg. Vadak, madarak kutatnak betevő után, ami igazi kihívás a számukra, hiszen a hó fogságába zárta a tápláló falatokat. Az éhség azonban nagy úr, így minden erejüket összeszedve azon voltak, hogy testük erejét gyarapítani tudják.
Sok madár ilyenkor a falu házai közé merészkedik, ahol nagyon sok helyen madárbarát kerttel, bőségesen feltöltött etetőkkel, friss vízzel és csupa szeretettel várják őket az itt élők.
Ez pedig a madaraknak nagy könnyebbséget jelent ebben a nehéz időszakban, esélyt ad a számukra, hogy az előttük álló éjszakát, heteket és a tél még hosszú hónapjait épségben túl tudják vészelni, hogy a még oly messze járó madárdalos kikelet őket is köszönteni tudja.
 
Az alábbi galériában megtekinthetőek a varázslatos téli mesevilág pillanatai.
 
 
forrás: sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel az Alföld kincsesládáját

2023. április 17. 10:30
Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.