Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

2019. február 20. 08:45
Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jó példa arra, miként lehet a hagyományokat megőrizve a 21. századba lépni. Mint fogalmazott, a gazdaság és a város együttműködése kiváló, mások számára is követendő példa.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

 

Nagy István kifejtette: 2019 az építés esztendeje lesz a magyar mezőgazdaságban, 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését. Elmondta, a kormány fenn kívánja tartani a beruházási kedvet, ezt szolgálja a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre meghirdetett új 50 milliárd forintos keret, melyet a borászat számára rendelkezésre álló 10 milliárd forintos forrás egészít ki. A mezőgazdasági üzemek energetikai fejlesztésére 35 milliárd forint pályázati támogatás érhető el. A kormány ezek mellett új kamattámogatott hitelprogramot is kíván indítani.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

 

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte az öntözött terület nagyságának növelését. Hamarosan az Agrárminisztérium keretében létrejön a Nemzeti Öntözési Központ, ezzel szétválik a Belügyminisztériumnál maradó vízügyi mérnöki munka és a közvetlen öntözési tevékenység.

A kormány egy évtizeden keresztül évente 17 milliárd forintot fordít öntözésfejlesztésre, egyszerűbbé és olcsóbbá kívánják tenni a gazdák vízhez jutását - mondta Nagy István. A fejlesztések közül kiemelte a nagy-kunsági öntözőcsatorna északi és déli ága, illetve a békési duzzasztó korszerűsítését.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

 

Az idei év fontos feladatának nevezte az osztatlan közös birtoktestek ügyének rendezését, amely 4,6 millió embert és 2,5 millió hektárt érint. Első lépésként meg szeretnék határozni azt a minimális birtokméretet, melyet már örökléssel sem lehet tovább osztani. A társadalmi vitát követően dőlhet el, hogy ez 0,3, 0,5 vagy 1 hektár legyen - közölte Nagy István.

(MTI)

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Közösségi falocsolás Békéscsabán

2021. július 26. 13:37
A Hatvanezer Fa Egyesület szerint Békéscsabán és környékén rossz állapotban vannak a facsemeték a hőség miatt. Az első jelekre felbuzdulva fa locsolásba kezdtek, akciójukhoz sok aktivista és civil is csatlakozott.

Korszakváltást jelent az agráriumban a digitális agrárstratégia

2019. augusztus 28. 07:31
Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrárstratégiájának (DAS) kidolgozása, az ebben foglalt intézkedések elősegítik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a stratégiát ismertetve kedden Budapesten sajtótájékoztatón.