Mi a helyzet az illegális kutakkal?

2016. augusztus 17. 08:04
A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kút fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Az ehhez szükséges jogszabályi változás most lehetővé teszi, hogy az engedély nélkül kialakított vízilétesítményeket legalizálják. A törvénymódosítás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a legálissá vált kutakkal európai uniós forrásokra is pályázhassanak.

A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kút fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Az 1995. évi vízgazdálkodásról szóló törvényt módosító új jogszabály a jogellenesen létrehozott vízilétesítményeket, illetve elsősorban a mezőgazdasági célú kutakat érinti.

A módosítás nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító vízilétesítmények között. Kiterjed minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre, így a vízügyi hatóságok (megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok), illetve a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló települési önkormányzatok jegyzőinek eljárásaira is.

Fotó: illusztráció

Ez idáig azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezte a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre.

A törvénymódosítás immár az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak. Az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amelyben 49,5 milliárd forinttal támogatják egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését. A pályázati kérelmeket 2016. augusztus 1-től lehet benyújtani.

A vízjogi fennmaradási engedélyezési eljáráshoz ugyanazokat a dokumentációkat kell benyújtani az illetékes vízügyi hatósághoz, mint amelyek a vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljáráshoz szükségesek.

Forrás: promenad.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Lázár nem hajlandó együtt dolgozni Fazekas embereivel

2016. november 04. 08:16
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezésének felgyorsítása és zökkenőmentes lebonyolítása miatt döntött úgy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy azonnali hatállyal leváltja az uniós és hazai agrár-és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH elnökét és elnökhelyettesét, akiket korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nevezett ki. Az új elnök, Viski József eddig a Miniszterelnökség helyettes államtitkára volt, ahol megbízatása most megszűnt. A tárca szerint a vezetőváltás nem hátráltatja az idei agrártámogatási előlegfizetéseket, amelyeket október közepén kezdett meg az MVH.

Bennragadt szabadság

2017. november 22. 09:33
Előfordul, hogy a munkáltató munkaerő-hiányra és profitmaximalizálásra tekintettel nem adja ki a szabadságot. Sérülnek a munkavállaló alapvető jogai, a biztonságos munkavégzés feltételei. A jogkövetkezmények súlyosak lehetnek (bírság, kártérítés, akár azonnali hatályú felmondás), de tudni kell: a "bennragadt" szabadság nem vész el, arról lemondani érvényesen nem lehet.