Mi terem a sivatag közepén?

2023. február 27. 09:29
Az Egyesült Arab Emírségek fejleszti búzatermelését. Az öntözéshez napi 18.000 köbméter vizet kell felhasználni.
 
Az Egyesült Arab Emírségek 2022-ben 1,7 millió tonna búzát volt kénytelen importálni, és a teljes élelmiszer szükségletének mintegy 90 százalékát külföldről elégíti ki - írja a reuters.com
Mi terem a sivatag közepén?
Kísérleteket végeznek a sivatag közepén
Erre az olajexport bőséges fedezetet nyújt, a sivatagi ország mégis komoly erőfeszítéseket tesz az importfüggőség csökkentése érdekében, amelynek fontosságára az orosz-ukrán háború is felhívta a figyelmét.
 
A sivatag közepén, Sharjah-i homokpad körzetében található Mleiha farmon néhány éve, egy több mint 400 hektáros területen búzatermesztési kísérletek folynak sótalanított öntözővíz felhasználásával.
 
 
A farm peszticidek és génmódosított növények nélkül működik
Becslések szerint az öntözéshez napi 18.000 m3 vizet kell felhasználni, amelynek költsége jelenleg elég magas, de később, a tábla kiterjesztésének arányában elfogadhatóvá válhat. A területről egyelőre 1.600 tonna termést várnak évente, ami tulajdonképpen csepp a tengerben, azaz a teljes szükségletnek csak egy töredékét fedezi, egy-két évvel ezelőtt azonban ezt sem lehetett volna elképzelni, a kezdeti sikerek alapján pedig a mennyiség jelentős növelésére nyílhat lehetőség.
 
Ebben az évben az Emirátusokban rendezik a COP 28 klímakonferenciát, amelynek keretében be akarják mutatni a peszticidek és génmódosított növények nélkül működő Mleiha farmot.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az agrárminiszter AGROmashEXPO 2023 megnyitóján mondott beszéde

2023. január 30. 14:00
Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban, ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése – mondta az agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás megnyitóján szerdán Budapesten a Hungexpon.
 
Nagy István kiemelte, 2021-ben átlépte a 300 milliárd forintot a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre a gazdálkodók tavaly az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttek.

Március 1-től pályázható ez a vissza nem térítendő támogatás

2023. március 01. 11:44
A minőségrendszerekhez történő csatlakozás támogatásának célja a magasabb minőségű termékek előállításából fakadó többletkiadások kompenzálása.
 
Megjelent a “Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozásának támogatása” című (VP3-3.1.1-22 kódszámú) felhívás - írja a fruitveb.hu