Mi terem a sivatag közepén?

2023. február 27. 09:29
Az Egyesült Arab Emírségek fejleszti búzatermelését. Az öntözéshez napi 18.000 köbméter vizet kell felhasználni.
 
Az Egyesült Arab Emírségek 2022-ben 1,7 millió tonna búzát volt kénytelen importálni, és a teljes élelmiszer szükségletének mintegy 90 százalékát külföldről elégíti ki - írja a reuters.com
Mi terem a sivatag közepén?
Kísérleteket végeznek a sivatag közepén
Erre az olajexport bőséges fedezetet nyújt, a sivatagi ország mégis komoly erőfeszítéseket tesz az importfüggőség csökkentése érdekében, amelynek fontosságára az orosz-ukrán háború is felhívta a figyelmét.
 
A sivatag közepén, Sharjah-i homokpad körzetében található Mleiha farmon néhány éve, egy több mint 400 hektáros területen búzatermesztési kísérletek folynak sótalanított öntözővíz felhasználásával.
 
 
A farm peszticidek és génmódosított növények nélkül működik
Becslések szerint az öntözéshez napi 18.000 m3 vizet kell felhasználni, amelynek költsége jelenleg elég magas, de később, a tábla kiterjesztésének arányában elfogadhatóvá válhat. A területről egyelőre 1.600 tonna termést várnak évente, ami tulajdonképpen csepp a tengerben, azaz a teljes szükségletnek csak egy töredékét fedezi, egy-két évvel ezelőtt azonban ezt sem lehetett volna elképzelni, a kezdeti sikerek alapján pedig a mennyiség jelentős növelésére nyílhat lehetőség.
 
Ebben az évben az Emirátusokban rendezik a COP 28 klímakonferenciát, amelynek keretében be akarják mutatni a peszticidek és génmódosított növények nélkül működő Mleiha farmot.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

2024-ben is biztosítottak a magyar gazdák támogatásai

2024. február 12. 11:07
A magyar kormány elismeri a hazai agrárium jelentőségét: idén is biztosítottak az agrártámogatások, amelyek jelentős lendületet adnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésének Csongrád-Csanád vármegyében is - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Gazdanapi fórumán február 10.-én, szombaton.

Támogatás igényelhető a tenyésznyúl tenyésztésbe állításához

2023. február 03. 13:40
A támogatás mértéke tenyésznyulanként 2000 forint.
 
Megjelentek a Kincstár honlapján a de minimis támogatáshoz kapcsolódó nyomtatványok, melyeket postai úton kell beadni. Támogatást a támogatási időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulak után, a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban egy alkalommal lehet igénybe venni. A kérelmeket az alábbi időszakokban lehet benyújtani: